Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (3)

Ook als zwart-witliefhebber kom je met Adobe Camera Raw aan je trekken. In beginsel begint iedere digitale foto namelijk z’n leven als een zwart-witbeeld. Door een systeem met rode, groene en blauwe filtertjes voor iedere pixel op de beeldsensor kan de camera toch kleuren registreren. Bij het raw-bestand is elke pixel nog rood, groen óf blauw; pas bij de raw-conversie wordt het beeld via interpolatie ontwikkeld tot een volwaardig kleurenbeeld.

In Photoshop kun je dit beeld weer omzetten naar zwart-wit, maar je kunt dat ook al tijdens de raw-conversie doen. Volgens kenners is dat gunstig voor de kwaliteit van het eindresultaat, maar het grootste voordeel is de flexibiliteit: valt het resultaat toch tegen, dan kun je zonder schade aan het beeld een nieuwe poging wagen. Prettige bijkomstigheid is dat je de algemene raw-conversie en de omzetting naar zwart-wit op elkaar kunt afstemmen. Als je – zoals bij de foto bovenaan – flink schuift met de regelaars voor de verschillende kleuren in het venster KVL / Grijswaarden (het vierde vakje van links, aan de rechterkant van de voorvertoning), moet je misschien ook in het eerste vakje Standaard wat aanpassingen doen aan bijvoorbeeld de Belichting of het Contrast.

In het bijgaande voorbeeld is de lucht donkerder gemaakt en het gebouw lichter door, nadat Omzetten in grijswaarden was aangevinkt, de regelaars van de ‘warme’ kleuren naar rechts te schuiven en die van de ‘koele’ kleuren naar links. Zo boots je een analoog roodfilter na: blauw wordt donkerder en rood wordt lichter. Voor een duotooneffect kun je daarna desgewenst nog het vakje direct aan de rechterkant aanklikken (Gesplitste tinten).

Lees ook:Tip van de week: dramatiek in zwart-wit
Lees ook:Tip van de week: meer fut in je foto’s
Lees ook:Tip van de week: van zwart-wit naar kleur
Lees ook:Zwart-wit: tijdloos mooi
Lees ook:Tip van de week: één raw-opname, verschillende conversies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.