Vallende blaadjes

Het is ondanks het stralende zonnetje volop herfst: temperaturen die ‘s nachts onder nul duiken, en een gure wind die de vergeelde bladeren van de boomtakken blaast.

Bij het lage zonlicht zijn die afgevallen bladeren mooi te fotograferen, en ook tegenlicht doet het altijd goed. Pas op voor overbelichting (histogrammetje met piek aan de rechterkant die abrupt wordt afgekapt) – een beetje aan de krappe kant belichten geeft sowieso beter verzadigde kleuren. Als die kleuren te kil worden, bijvoorbeeld in de schaduw, zet dan de witbalans op ‘bewolkt’.

Vergeet ook vooral niet vanavond of morgenochtend de klok van je camera een uur terug te zetten, in verband met het begin van de wintertijd.

Lees ook:Tip van de week: warm of koud
Lees ook:Ondergaande zon accentueren
Lees ook:Tip van de week: meer kleur op grauwe dagen
Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!
Lees ook:Afgevallen bladeren

2 reacties op “Vallende blaadjes

  1. Anita Kuylen

    De meeste camera’s doen uit zichzelf de tijd verzetten. Althans bij de camera die ik heb stond de tijd vanmorgen al uit zichzelf op de juiste tijd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    De meeste camera’s doen het nou juist níet automatisch – op sommige Canon EOS-modellen en camera’s met draadloze functionaliteit aan boord (bijvoorbeeld ingebouwd gps) na. Het is natuurlijk altijd mooi als je zelf zo’n positieve uitzondering in huis hebt ;-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.