Hoera, het sneeuwt!

Temperaturen rond of net onder het vriespunt, en elke dag kans op winterse neerslag… Het lijkt erop dat Koning Winter dit jaar al ruim voor de kerst zijn intrede doet.

Blijkens het journaal is dit weekend in het oosten van het land al een aardig pak sneeuw gevallen. In landen als Engeland en Frankrijk viel nog veel meer. In de Randstad moesten we ons behelpen met een dun laagje rijp op de velden, wat trouwens ook heel fotogeniek kan zijn.

Een paar praktische tips: doordat al dat wit veel licht reflecteert, zullen de meeste camera’s op de volautomaatstand onderbelichten. Dit levert grauwe plaatjes op. Een belichtingscorrectie van +1 of daaromtrent biedt uitkomst. Misschien beschikt je camera zelfs over een speciaal ‘motiefprogramma’ voor sneeuwfoto’s.

Als de sneeuw niet alleen te donker maar ook te blauw wordt weergegeven, kun je de witbalans aanpassen. Probeer bijvoorbeeld eens de stand ‘bewolkt’ in plaats van ‘automatisch’.

Laatste hint: digitale camera’s kunnen meestal goed tegen een paar graden vorst, maar accu’s zijn vaak nogal kouwelijk. Bewaar je camera in z’n (relatief) warme tas totdat je ‘m nodig hebt. En laat ‘m na thuiskomst eerst een tijdje in diezelfde tas acclimatiseren voordat je hem weer tevoorschijn haalt.

Lees ook:Kleurtemperatuur: zelf instellen!
Lees ook:Kleurtemperatuur: zelf instellen!
Lees ook:De eerste sneeuw
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 5
Lees ook:Tip van de week: wind en regen

2 reacties op “Hoera, het sneeuwt!

  1. Raymond Harper

    Idd een sfeervolle winterplaat, Bas! Misschien zou ik zelf de witte daken en de kerktoren nog een ietsiepietsie doordrukken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.