Op vakantie met je camera – 3

Veilig weer naar huis

Het is natuurlijk wél de bedoeling dat je onvervangbare vakantieherinneringen de thuisreis overleven. CardCaseAls je jouw geheugen-kaartjes niet veilig in een doosje of etuitje bewaart, zijn ze – mede afhankelijk van het type – kwetsbaar voor beschadigingen. Bovendien zijn de meest gebruikte types zó klein dat je gemakkelijk een kaartje verliest.

Voor een paar tientjes koop je tegenwoordig een kaartje waar je makkelijk duizend foto’s op kwijt kunt. Een niet al te fanatieke fotograaf heeft daar genoeg aan voor de hele vakantie. Het is echter slimmer om twee kaartjes van vier gigabyte te kopen dan eentje van acht. Ten eerste heb je dan een reserve-exemplaar achter de hand voor noodgevallen. En indien één kaartje onverhoopt de geest geeft, gestolen wordt of zoekraakt, zijn niet ál je opnamen verloren.

In een ‘card case’ zijn je kaartjes beter beschermd en zitten ze bij elkaar. Nóg safer is het om alvast een kopie te maken op je vakantieadres. Toen een beetje geheugenkaart nog honderden euro’s kostte, namen serieuze fotografen een zogenaamde ‘imagetank’ – een portable harddisk met ingebouwde kaartlezer en vaak ook een schermpje – mee op reis. Daarop stelden ze iedere Epson-vieweravond de oogst van de dag veilig.

Als back-upmedium kan zo’n imagetank nog steeds een goede investering zijn. Voor een bedrag vanaf zo’n 150 euro kun je terecht bij verschillende merken, waaronder Epson, Vosonic en Nexto. Ook sommige mediaspelers zijn geschikt om als imagetank te worden gebruikt. Indien je een laptop of netbook bij je hebt, is dat uiteraard eveneens een prima optie!

Lees ook:Ook Toshiba gaat draadloos
Lees ook:Fotografisch geheugenverlies
Lees ook:SD-kaartjes: tot twee Tb
Lees ook:Mobiele Seagate-harddisk met 5 terabyte
Lees ook:Tip van de week: foto’s overzetten

Eén reactie op “Op vakantie met je camera – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.