Giflandschap Revisited – Wout Berger

Diemerzeedijk, Amsterdam uit de serie Giflandschap (1992) en Diemerzeedijk, Amsterdam uit de serie Giflandschap Revisited (2017). © Wout Berger

Documentairefotografie hoeft niet altijd ‘mooi’ te zijn. Enkele decennia geleden werd Nederland opgeschrikt door een aantal gifschandalen: bouwgrond bleek veel zwaarder verontreinigd te zijn dan gedacht. Wout Berger raakte geïnspireerd door zulke plekken, waar ogenschijnlijk niets aan de hand was en de natuur ongehinderd – door de mens althans – haar gang kon gaan. In 1992 werd zijn fotoserie Giflandschap gepubliceerd.

Vijfentwintig jaar later keerde hij terug, om te kijken wat er van een vijftigtal van zulke giflandschappen was geworden, veelal nadat de vervuilde grond was gesaneerd. Het resultaat, met foto’s van toen en nu, is onder de titel Giflandschap Revisited te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, van 4 november t/m 7 januari. Er verschijnt ook een gelijknamig boek bij Uitgeverij Blauwdruk (€ 37,50), met een toelichting van gerenommeerde bodemdeskundigen. Het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade is behalve op maandag dagelijks open van 11 tot 5.

Lees ook:Unieke fotoboekenverzameling ‘live’ te zien
Lees ook:Ata Kandó – I Shall Use My Time
Lees ook:Theo Baart – Werklust
Lees ook:Rotterdam in the Picture
Lees ook:Kerstactiviteiten in fotomusea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.