100 jaar Dirk de Herder

A Suitcase full of Dreams

Dirk de Herder - Amsterdam, Stad van Rembrandt - 1946. Courtesy Eduard Planting Gallery

Dirk de Herder – Amsterdam, Stad van Rembrandt – 1946. Courtesy Eduard Planting Gallery

Vooral bij de wat oudere generatie zal de naam Dirk de Herder meteen (visuele) herinneringen oproepen. Dirk de Herder (1914-2003) kwam via via in de persfotografie terecht. Vanwege zijn poëtische stijl en zijn scherpe oog voor lichtval en atmosfeer wordt de geboren Rotterdammer wel ‘de laatste romanticus van het noorden’ genoemd, of ook wel ‘dichter onder de fotografen’. In 1935 begon hij zijn eigen fotobureau, en na de oorlog werkte hij samen met collega Eddy Posthuma de Boer. Verder heeft hij een aantal fotoboeken nagelaten en verdiende hij zijn sporen als filmer – in eerste instantie als assistent-cameraman van Bert Haanstra.

Op de naar een van De Herders boeken vernoemde expositie A Suitcase full of Dreams in Eduard Planting Gallery zijn foto’s te zien die De Herder kort na de oorlog maakte in onder meer Amsterdam, Parijs en Stockholm. Ook zijn er portretten van kunstschilders uit de Cobra-beweging te bewonderen, zoals Karel Appel en Corneille. Goed om te weten voor belangstellenden: alle foto’s zijn door de maker zelf afgedrukt en gesigneerd.

Van 28 juni tot en met 26 juli in Eduard Planting Gallery aan de Eerste Bloemdwarsstraat in Amsterdam. Geopend van woensdag t/m zaterdag van één tot zes.

Lees ook:The Other Side of Fear is Freedom
Lees ook:Sfeerbeelden uit Zweden van Dan Isaac Wallin
Lees ook:Beroemdheden backstage door Rohn Meijer
Lees ook:Marilyn Monroe @ Eduard Planting
Lees ook:Robby Bolleyn – Under a dark sky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.