Digitaal duur..? Nee hoor…

Foto: Paul M. Provencher

Foto: Paul M. Provencher

De prijzen van digitale compactcamera’s zijn inmiddels tot vanaf enkele tientjes gezakt. Digitale spiegelreflexen en compacte systeemcamera’s daarentegen worden over de hele linie nauwelijks nog goedkoper, en zijn door de bank genomen minstens zo duur als hun analoge voorgangers. Toch hoef je je daardoor niet bekocht te voelen, even daargelaten dat je geen geld meer hoeft te spenderen aan film en ontwikkelkosten.

We zetten een aantal punten waarop de digitale reflex (of systeemcamera) vooruitgang heeft geboekt op een rij:

  • Accu’s versus batterijen. Als je geluk had (of als je een prijzige losse batterijgreep had gekocht), werkte je analoge reflex op niet-oplaadbare penlites. Anders gingen er veelal lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik in, van een paar (gulden-) tientjes per set. Zowat iedere digitale reflex of systeemcamera wordt vandaag de dag geleverd met een oplaadbare accu plus lader. Scheelt ongemerkt tientallen tot honderden euro’s per jaar.
  • Dioptrie-instelling. Als brildrager moest je je bij een analoge spiegelreflex of zoekercamera behelpen. Hetzij door met bril op te fotograferen (waardoor je een deel van het zoekerbeeld niet meer zag), hetzij door losse dioptrielensjes te installeren: een heel gezoek, gevolgd door een heel gepruts. Tegenwoordig is een dioptrie-instelling op een optische reflexzoeker of elektronische zoeker standaard.
  • Weerbestendigheid. Analoge camera’s die tegen een plens water konden, waren zeldzaam. Zowat iedere reflex- of systeemcamerafabrikant heeft tegenwoordig één of meer weerbestendige modellen in het assortiment.
  • Eén camera voor alle gelegenheden. Als je vroeger zowel buiten in het zonlicht als binnen in het donker wilde fotograferen, moest je tussendoor het rolletje verwisselen. Moest dat laatste bij kunstlicht én in kleur, dan was je aangewezen op speciale film of zogenaamde conversiefilters. Digitaal pas je gewoon de ISO-waarde en de witbalans aan.

Dat digitaal per saldo toch nog relatief duur uitpakt, ligt niet in de laatste plaats aan de razendsnelle opeenvolging van nieuwe modellen. In de analoge tijd ging een cameramodel beduidend langer mee. Al speelt natuurlijk ook de ‘hebzucht’ van de consument mee, die steeds de nieuwste camera met de meeste megapixels hebben wil. Die verwisselbare sensor was zo’n gek idee nog niet…

Lees ook:Flitsen met beleid – I
Lees ook:Tip van de week: waarom de analoge trend onzin is
Lees ook:Reflex: analoge spiegelreflex is weer terug!
Lees ook:14 redenen om weer analoog te fotograferen
Lees ook:Tip van de week: een camera voor erbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.