Nikon D800 eindelijk op komst

Volgens Nikon Rumors is het eind deze maand ten langen leste zo ver… de Nikon D800 zal worden voorgesteld aan een hongerig publiek. De huidige D700 full-frame spiegelreflex is al jarenlang op de markt, en met z’n magere 12 megapixels niet echt meer van deze tijd. De nieuwe Sony-modellen bijvoorbeeld hebben tweemaal zoveel pixels op een half zo grote beeldchip.

De D800 zou weer een ruime voorsprong nemen met 36 miljoen pixels. Qua maximale lichtgevoeligheid (volgens de geruchten standaard ISO 6400, uitbreidbaar tot ISO 25.600) zet de D800 geen nieuwe records – een teken dat je niet alles tegelijk hebben kunt. Ook concurrent Canon komt naar verluidt zeer binnenkort met een nieuw professioneel model.

Lees ook:Tip van de week: megapixels, wat moet je ermee?
Lees ook:Nikon D600: full-frame voor iets meer dan twee mille
Lees ook:Olympus XZ-2 omarmt aanraakscherm
Lees ook:Nikon D4s nóg flexibeler en sneller
Lees ook:Nikon D750

16 reacties op “Nikon D800 eindelijk op komst

  1. Brtvld

    Ik vind de opmerking, magere 12 megapixels nogal onzinnig als je ziet wat voor prestaties een D3, D3s en D700 leveren. Megapixels alleen zeggen niet alles. De D3X levert ook geweldige beelden maar door de 24 megapixels boet je in op hoge ISO gevoeligheid en snelheid. Ik ben dus erg benieuwd wat de D800 gaat brengen aan prestaties.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

      Helemaal mee eens wat de mp’s betreft! Er wordt gefluisterd dat er ook een d800-versie zonder low-pass filter komt. Dat maakt het fotografenleven wel zeer interessant.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Dat er in de praktijk geen 1:1-verband is tussen prestaties en aantal megapixels, klopt zonder meer. Op papier maken de 12 megapixels van de D700 echter een nogal gedateerde indruk. Het is dan ook het oudste model van de hele DSLR-range. Canon heeft de sensorresolutie van de vergelijkbare 5D Mark II een flink stuk opgekrikt ten opzichte van het oorspronkelijke model, terwijl Nikon naast de D3 ook de D3X (24 mp) uitbracht.

    Vooropgesteld dat de geruchten kloppen, lijkt de sprong van 12 naar 36 megapixels me weer een beetje het andere uiterste. De D700 was juist vanwege z’n lage ruisniveau bij hoge ISO-waarden zo populair, en dan zijn heel veel pixels in principe geen pre. Anderzijds is de techniek in ruim drie jaar natuurlijk wel vooruitgegaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Brtvld

      Ik denk dat in het (semi) professionele segment de DSLR’s ook minder snel hoeven de veranderen zeker als de kwaliteit van erg hoog niveau is. Gezien de prijs van dergelijke camera’s zou dat ook erg duur worden m.i. Verder lees ik in diverse bladen dat de professionele fotografen erg tevereden zijn met de apparatuur van Nikon ( en Canon ook ongetwijfeld ). Dat er zo langzaam maar zeker een nieuw model moest komen ben ik wel met je eens maar het zit wel ongeveer in de cyclus waarmee Nikon haar professionele DSLR’s vernieuwd. Dus ik ben ook erg benieuwd hoewel ik nog steeds enorm tevreden ben met mijn D700 en D300. Ik kan alleen maar hopen dat Nikon dergelijke duurzame apparatuur blijft maken.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Raymond Harper

    Daar sluit ik me graag bij aan! En inderdaad gaan de ontwikkelingen in het professionele segment wat langzamer – bij amateurcamera’s is de ‘technische vooruitgang’ op de keper beschouwd grotendeels een marketingargument.

      /   Beantwoorden  / 
  4. dick

    ik kijk er echt naar uit om de d800 echt in de winkels te zien ik fotografeer al een hele tijd met de d700 ”wat een geweldige camera is dit”!! maar dan ben ik ook echt heel benieuwd naar wat de d800 ons gaat brengen de plus van de d700 vind ik in lage ruis waarde en het opklap flitsertje ik zie persoonlijk niet het nut van en fotograferen en filmen met een en de zelfde camera !! maar nog mals dat is persoonlijk ik heb altijd het idee dat het ene ten koste gaat van het andere , het werd tijd dat nikon weer met een nieuwe opvolger komt en ik hoop dat de d800 echt een stap voorwaarts is ten opzichte van de d700.

      /   Beantwoorden  / 
  5. W Van Pierre

    Ben ook zeer benieuwd naar de D800

    Ik wacht er al geruime tijd op een Canon 5D Mark II maar dan uit het Nikon kamp. Overstappen naar Canon is eigenlijk geen optie vanwege alle lenzen etc. die ik van Nikon heb, tenzij Nikon nog heel lang wacht met deze Canon concurrent.)
    De D700 zou het absoluut voor mij geworden zijn als er ook HD filmen op had gezeten, maar helaas. De andere Pro series vallen helaas buiten mijn budget.

    Voor mij geven de doorslag:
    Lage ruis bij hoge ISO waarden EN HD filmen.
    Meer dan 12 Megapixels vind ik minder interessant.

    Bovendien zou ik een Nikon 3D lens ook appreciëren.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Brtvld

    En zo heeft ieder zijn/haar wensen maar ik hoop toch vurig dat Nikon de innovativiteit blijft steken in de fotocomponent van camera’s en lenzen. Het blijven voor mij 2 verschillende takken van sport, in discussies hierover lees je ook vaak de opmerking dat mensen niet willen betalen voor functionaliteit die ze niet wensen en daar sluit ik me bij aan. Fotograferen is en blijft voor mij iets heel anders dan filmen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. dick

    helemaal mee eens! ik sluit mij hier volkomen bij aan. in mijn eerdere reactie heb ik dit ook al aangegeven en ik blijf van mening dat het een ten kosten gaat van het ander ik vind het een minder goede ontwikkeling in de fotografie !! maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hier anders over denken !!

      /   Beantwoorden  / 
  8. dick

    ik tel de dagen !! dat de nikon d800 ook werkelijk wordt gelanceerd
    en dan zal er na de introductie wel weer een levertijd aan vast zitten alvast bestellen maar ?? of toch maar even de prijs afwachten en de specificaties maar eerlijk is eerlijk het wordt nu langzamerhand wel tijd dat er wat los komt . zal dit zonder enige officiële vooraankondiging gaan !?? want echt officieel is er eigenlijk nog niets nieuws te melden van af de kant van nikon !!
    [[ over een opvolger op de d700 ]] als er nieuws is lees ik dit graag terug .

      /   Beantwoorden  / 
  9. Raymond Harper

    Ik ben bang dat we nog even geduld moeten hebben. Volgens hetzelfde Nikon Rumors is de introductie uitgesteld in verband met de overstromingen in Thailand, waar zowel Nikon als chipleverancier Sony fabrieken hebben – of liever gezegd: hadden – staan. Ik dacht alleen dat de (semi-) professionele modellen zoals de D700/800 in Japan werden geproduceerd, maar misschien is mijn informatie op dat punt achterhaald. Zo gauw ik meer weet, zet ik dat uiteraard zsm online!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Peter

    De fabriek waar Nikon zijn pro camera’s fabriceerde staat/stond in Sendai. Dus die fabriek lag in maart al plat.

      /   Beantwoorden  / 
  11. dick

    als het goed is wordt de D800 en de D4 in januari op de fotografiebeurs in Amerika geïntroduceerd!! ”zij wel ;; de geruchten gaan dan dat deze een maand later hier in Nederland mondjesmaat te koop zou worden aangeboden !! voor mij is het de moeite waart om er even op te wachten

      /   Beantwoorden  / 
  12. Brtvld

    Als we kijken naar de oorzaken van het uitstel ( ramp in Japan en Thailand ) dan is dat beetje geduld wat wij op moeten brengen wel zo’n beetje het allerminste in verhouding tot wat die mensen daar op moeten brengen. Ik heb op andere ( engelse ) sites commentaren gelezen waarbij aan deze oorzaken compleet voorbij wordt gegaan en alleen aan het persoonlijk ongerief ( wachten ) wordt gedacht.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Raymond Harper

    Puur logistiek bezien, lijkt Nikon meer vertraging bij de introductie van nieuwe modellen te hebben opgelopen dan de eveneens door beide rampen getroffen concurrenten, zoals Sony. Maar ik ben het natuurlijk helemaal met je eens dat een en ander in geen verhouding staat tot de menselijke catastrofe, waarbij het minder rijke en ontwikkelde Thailand waarschijnlijk in humanitair opzicht nog de zwaarste klappen heeft geïncasseerd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.