Nieuws en nieuwtjes van de pre-paasweek

iPad-ProApple heeft naast de nieuwe, kleinere iPhone SE ook twee nieuwe iPad Pro-modellen op stapel staan. De kleinste daarvan heeft net als de iPhone een 12-megapixelcamera. Bij evenementen word je als regulier fotograaf al horendol van al die gelegenheidskiekers die hun telefoon voor jouw neus houden, dus hopen dat die iPad niet als fototoestel aanslaat (#plankvoorjekop).

De X-Pro2 is maar net op de markt, of Fujifilm brengt al een firmware-update uit. Versie 1.01 pakt een aantal bugs aan, waaronder het fenomeen dat in sommige gevallen camera’s zichzelf resetten naar de fabrieksinstellingen. Ondertussen wordt op diverse fora al driftig gespeculeerd over een X200 met eenzelfde 24-megapixelchip.

Hoe zat het ook alweer met het auteursrecht…? Volgens ingewijden experimenteert Twitter in besloten kring met de mogelijkheid om (door)geplaatste foto’s digitaal te bestickeren. Twitter mag wel uitkijken, want brouwerij InBev is onlangs veroordeeld tot het betalen van (voorlopig) veertig mille schadevergoeding aan fotograaf in ruste Vincent Mentzel. Reden: verschillende zakenpartners van de brouwerij hadden een oude foto van Mentzel zonder toestemming hergebruikt, en tot overmaat van ramp was het flesje Oranjeboom-bier dat op deze foto was te zien in diverse gevallen virtueel vervangen door een flesje Jupiler. “Zo, nu eerst een Bavaria”, zal Mentzel na de rechterlijke uitspraak hebben gedacht. Het hele verhaal plus de bewuste foto op Villamedia. Wat maar weer bewijst dat zelfs anno vandaag het auteursrecht geen holle letter is. Wie meer over deze materie wil weten, kan terecht bij de kennisbank van DuPho.

Lees ook:iCloud: geen wolkje aan de lucht?
Lees ook:DxO ONE belooft spiegelreflexkwaliteit met je iPhone
Lees ook:iPad mini: ei van Columbus voor fotografen?
Lees ook:Nieuwe iPhone méér camera
Lees ook:Twitter als ‘fotojournalistiek’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.