Horrorwinter

Geen treinen van en naar Utrecht en Amsterdam, ongekend lange files op de wegen en op de koop toe de koudste nacht die we in decennia hebben beleefd… De afgelopen dagen liet Koning Winter, die zich tot dan toe gedeisd had gehouden, zien dat het menens was.

Of het alsnog uitdraait op een kleine ijstijd, zoals sommige weerprofeten vorig jaar hadden voorspeld, staat nog te bezien. Zeker is dat Nederland stevig ontregeld werd door deze onverwachte koudegolf, en dat de natuur – die al voorzichtig aan het opbloeien was – flink van slag is.

Het levert wél mooie plaatjes op, natuurlijk, dat ijs en die sneeuw. Pak jezelf goed in als je met de camera naar buiten gaat. Met handschoenen de camera bedienen is misschien geen pretje, maar winterhanden en bevroren vingers zijn dat evenmin… Belicht wat over om wit werkelijk wit te houden (‘pluscorrectie’), en stel de witbalans iets warmer in – anders wordt de boel al snel blauw.

Pas op voor stof als je per se lenzen wilt wisselen in de buitenlucht. Met die lage temperaturen en de relatief droge lucht trekt de sensor gauw vuiltjes aan. En laat je camera tot slot rustig in z’n tas op temperatuur komen voordat je ‘m aan de computer koppelt om de winteroogst binnen te halen.

Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!
Lees ook:Tip van de week: de grote najaarsbeurt
Lees ook:Tip van de week: witbalans in Camera Raw
Lees ook:Tip van de week: zonsondergangen
Lees ook:De mist in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.