De aanloop naar de winter

In het noordoosten is de eerste sneeuw al gevallen, en dit weekend wordt de eerste serieuze koudegolf van dit najaar verwacht. Volgens de meteorologen zou ons wel eens net zo’n witte winter te wachten kunnen staan als vorig jaar. Niet alleen voor het verkeer en de mensen betekent dit afzien, maar ook en vooral voor de dieren. Zij moeten het immers zien te rooien zonder warme kachel, dikke truien en welgevulde schappen in de supermarkt.

In de media wordt al driftig gespeculeerd op een tweede massasterfte in de Oostvaardersplassen. Maar om dieren in de aanloop naar het winterseizoen te zien en te fotograferen, kun je ook veel dichter bij huis terecht. De zwaan die z’n verenpak winterklaar maakt, de reiger die in een poldersloot zijn vetlaag probeert bij te spekken en de aalscholver op de uitkijk op een lantaarnpaal… het zijn alle drie rasechte Rotterdammers. Want in een dichtbevolkt land waarin de ‘echte’ natuur steeds verder in de verdrukking komt, leven mens en dier steeds vaker als buren vlak naast elkaar.

Meestal gaat dat overigens prima. Veel van zulke overwinteraars zijn aan mensen gewend en hebben er weinig moeite mee om op de foto te gaan. En al helemaal niet wanneer daar, zodra de winter echt doorzet, een welkome traktatie tegenover staat in de vorm van een vetbol of een paar korstjes oud brood. Maak het echter niet te bont, en bewaar altijd een voor mens én dier veilige afstand. Zeker als het om potentieel gevaarlijke dieren zoals zwanen en oerrunderen gaat.

Lees ook:Reportagefoto 40: ogen scherp (2)
Lees ook:Dierenportretten van Dumas in Foam
Lees ook:Tip van de week: voorjaar
Lees ook:Loire 10: De dood van de das
Lees ook:Tip van de week: paar- en broedseizoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.