Flitsverbod in musea gebaseerd op fabeltje?

Flitsen in musea of galerieën schadelijk voor de tentoongestelde kunstwerken? Volgens wetenschapper Martin H. Evans is dat een fabeltje. Met de ouderwetse flitslampjes lag dat misschien anders, om nog maar te zwijgen van het brandbare magnesiumpoeder dat in de fotografische oertijd werd gebruikt. De ingebouwde elektronenflitsertjes waarmee moderne digitale camera’s zijn uitgerust, zouden echter nauwelijks schade aanrichten, zelfs niet bij duizenden flitsen per dag. Schilderijen en andere kunstvoorwerpen hebben blijkens metingen meer te lijden van het dag- en/of kunstlicht waaraan ze zijn blootgesteld, om Flitsenmuseade doodeenvoudige reden dat er anders niets valt te zien…

Natuurlijk zijn er genoeg andere argumenten om flitsen in een museum of galerie te verbieden. Zoals copyrightkwesties of de overlast voor andere bezoekers. Maar Evans vindt dat museumdirecteuren en galeriehouders zich niet langer mogen verschuilen achter de drogreden dat flitslicht een tijdbom onder de collectie zou zijn.

Lees ook:De Nachtwacht: wie zijn dat?
Lees ook:Nooit meer flitsen?
Lees ook:Tips voor beter fotograferen | 13/25 Flitsen: ook buiten
Lees ook:Reportagefoto 26: panorama gefotografeerd
Lees ook:Tip van de week: licht in donkere dagen

Eén reactie op “Flitsverbod in musea gebaseerd op fabeltje?

  1. Leo

    Juist deze zomer weer heel wat musea bezocht. En men is soms wel erg kinderachtig. Heeft volgens mij eerder een commerciele dan een andere reden. Dat van die brandgevaarlijkheid van lampjes in vroeger dagen vind ik nog wel steekhoudend, maar met de moderne digitale technieken kan er toch nooit iets fout gaan toch? Winstbejag dus…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.