Tip van de week: licht in donkere dagen

Sommige moderne flitsers, zoals de compacte Metz M400, beschikken over een ingebouwde ledlamp voor video. Foto: Metz

Met druilerig weer en een wintertijd die ervoor zorgt dat het al vóór de avondspits donker is, valt er dezer dagen weinig te schrijven met licht. Tenzij je je eigen licht meebrengt, natuurlijk, voor een portretje of reportage, binnen of buiten. Flitsen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend meer als vroeger, enerzijds dankzij de prima bruikbare hoge ISO-standen van nu, en anderzijds omdat je aan flitslicht niets hebt tijdens het filmen. Toch geeft een beetje reportageflitser nog altijd veel meer licht dan de sterkste ledlamp op batterijen of accu. Soms zit er zelfs voor ‘noodgevallen’ een piepklein filmzonnetje ingebouwd.

Grootste nadelen van flitsen blijven het risico op de beruchte ‘rode ogen’ in een donkere omgeving én dat je moet oppassen dat je bij een reportage niet de sfeer ‘wegflitst’. Dan krijg je namelijk een helverlicht onderwerp tegen een pikdonkere achtergrond, zodat de foto’s zo’n beetje overal gemaakt zouden kunnen zijn.

Deze Sony-flitser is met afdichtingen beveiligd tegen binnendringend spatwater. Beeld: Sony

Dit effect kun je tegengaan door een langere sluitertijd te kiezen, liefst in combinatie met een hogere ISO-waarden. Zo legt het ‘omgevingslicht’ meer gewicht in de schaal en oogt het resultaat minder kunstmatig.

Natuurlijk kun je niet ongemerkt fotograferen als je flitst, maar een ledlamp op je camera valt eveneens op. En wat dat druilerige weer nog betreft: zowel ledlampen als flitsers zijn ook in spatwaterdichte uitvoeringen te krijgen. Uiteraard blijft de keten zo sterk als de zwakste schakel, dus zoiets heeft alleen maar zin in combinatie met een weerbestendige camera(body) en objectief.

Lees ook:Miniflitser van Metz krijgt update
Lees ook:Rollei lanceert flitssysteem voor Canon én Nikon
Lees ook:Spatwaterdichte ledverlichting van Metz
Lees ook:Tip van de Week: flitsen op maat
Lees ook:Tip van de week: richtgetal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.