Bas Meelker: natuurfotograaf in Hoge Noorden

Website Bas Meelker

Website Bas Meelker

Met plezier stel ik af en toe een fotograaf aan u voor. Dit keer: Bas Meelker. Begin 2008 had ik een interview met hem, verschenen in CameraMagazine. Hier volgt de tekst van dit gesprek, bijna anderhalf jaar geleden dus.

Bas Meelker: bliksemcarrière in natuurfotografie

Niet zelden is de professionele natuurfotograaf iemand die als hobby altijd al (natuur)fotografie had. Als Bas Meelker – we ontmoeten elkaar op de Vakantiebeurs – dus vertelt dat hij eigenlijk pas zes jaar fotografeert (sinds 2,5 jaar fulltime) moet de verbazing van mijn gezicht te lezen zijn…

Waar Bas (35) al wel van jongs af aan mee behept is, is zijn liefde voor de natuur. “Altijd dwaalde ik al door de bossen.” De fotografie zit overigens wel in de genen van de familie Meelker: Bas zijn vader was pers- en sportfotograaf bij het Nieuwsblad van het Noorden. “Maar zelf heb ik tot een jaar of zes eigenlijk amper gefotografeerd.”

Hobby of meer?

Zo’n twee en een half jaar geleden vond Bas dat hij een besluit moest nemen: de natuurfotografie is en blijft een fantastische hobby, of het wordt vanaf dan zijn beroep. Hij kiest voor het laatste. Zijn aandacht gaat vooral uit naar Nederlandse natuurgebieden: het Lauwersmeergebied is favoriet, maar ook gebieden als de Weerribben en het Dwingelerveld, de Veluwe en de Hollandse polders zien Meelker met zijn Canon-uitrusting regelmatig voorbij komen. Buitenlandse fotoreizen maakte hij onder meer naar Namibië en dit jaar staan St. Peterburg, de Sierra Nevada, Noord-Amerika en IJsland op het programma.

De eerste camera – en eigenlijk ook het toestel dat het fotovirus bij Bas tot leven wekte – was een Nikon Coolpix. Deze werd opgevolgd door zijn eerste digitale spiegelreflex, de Canon D30 – niet te verwarren met de veel recentere 30D. “Een opleiding op het gebied van de fotografie heb ik niet. Met vallen en opstaan heb ik het me eigen gemaakt. Veel lezen, kijken naar het werk van anderen.

Een hele verbetering vormde de Canon 10D, ‘een camera waar ik heel van plezier heb gehad’. Op dit moment werkt Bas Meelker met een professionele ‘machine’: de Canon 1D Mark III. Met eveneens Canon lenzen van 17 tot 500 mm, zoals de 17-40 mm, de 24-70 mm, de 100 mm macro, de 70-200 mm f/2.8, de 300 mm f/4 en de 500 mm f/4. Met converters, tussenringen, draadontspanner, imagetank en wat je verder al niet nodig hebt.

Diefstal

In 2006 werd bij een gerichte inbraak zijn gehele foto-uitrusting uit huis gestolen. Een kleine ramp uiteraard. Maar ook een unieke gelegenheid om opnieuw een uitrusting samen te stellen. Het werd opnieuw Canon. “Een keuze waar ik nog steeds achter sta, hoewel de grote concurrent Nikon nu met lenzen en camera’s op de markt komt die de keuze steeds moeilijker maakt.” Vooralsnog overweegt Bas de aanschaf van een 5D erbij, de camera met de full size sensor. “Een ideale camera voor landschappen, omdat je meer groothoek tot je beschikking hebt.” Voor de natuurfotografie is de kleinere sensor wel plezierig, vanwege de cropfactor.

De foto’s van Bas Meelker worden verkocht via zijn eigen beeldbank en het stockbureau Kina. Ook kopen bedrijven en organisaties rechtstreeks beelden> Canon, de Postbank, Hallmark, Nomad en Staatsbosbeheer zijn niet de minste afnemers. Ook communicatiebureaus doen regelmatig een beroep op de beeldbank van Meelker. Want fotograferen is één, je foto’s weten te verkopen hoort daar ook bij. “In mijn vorige baan in het toerisme, bij de ANWB, heb ik me veel met marketing bezig gehouden. Die kennis en ervaring komt me hierbij goed van pas.”

Fascinatie

Gevraagd naar de ‘handtekening’ in de foto’s van Meelker antwoordt hij: “Met mijn foto’s wil ik mijn fascinatie voor de natuur overbrengen. Milieu, het behoud van natuur, dat zijn de zaken die mij drijven.” De landschappen van Meelker kenmerken zich door ‘minder is meer’. “Ik zoek de rust in beelden, de weidsheid. Je moet mijn foto kunnen beleven alsof je zelf op die plek bent. Doorgaans staan er maar weinig mensen in mijn landschapsbeelden.”

In zijn natuurfoto’s onderscheidt Bas twee accenten. “Met dierportretten wil ik mensen verbazen. Over de pose, de gelaatsuitdrukking, de schoonheid of nog iets anders.” De andere natuurfoto’s hebben haast altijd te maken met het gedrag van dieren, hun leefomgeving of een bepaalde actie. “Ik zit graag dicht op mijn onderwerp.” En hij haalt daarbij een uitspraak van Frans Lanting aan: Het succes van een foto is afhankelijk van de mate waarin een dier je tolereert. “Daarom laat ik dieren vaak merken dat ik er ben. Soms praat ik tegen ze, zodat ze aan me wennen, niet van me schrikken en me uiteindelijk in hun omgeving tolereren.”

Bas Meelker betreurt de discussies die in de natuurfotografie zijn ontstaan, vooral als gevolg van incidenten met boomkikkers en een handtamme vos. “Een serieuze natuurfotograaf doet er alles aan om schade te voorkomen.” Maar de brede en oplevende belangstelling voor natuurfotografie werkt excessen wel in de hand. “In Nederland vissen alle natuurfotografen in een kleine vijver. De concurrentie is groot en dus ook de drive om bijzondere beelden te schieten.”

Naast de al genoemde Frans Lanting laat Bas Meelker zich graag inspireren door het werk van Andy Rouse (wildlife) en David Norton (landschappen). Ook de namen Paul van Galen, Vincent Munier en Arthur Morris komen voorbij.

Boek

Meelker werkt momenteel aan een boek over de Waddenzee en het Lauwersmeer: het verschijnt in de eerste helft van dit jaar. In de steigers staat een boekwerk dat een Handboek voor natuurfotografie moet worden. Nog verder weg komt er een boek over Namibië aan. De gepassioneerde fotograaf geeft verder workshops in binnen- en buitenland. “Veel natuurfotografen houden hun kennis graag voor zich, maar ik vind het juist leuk die te delen.”

Bas verwerkt zijn beelden op een Apple met Aperture. In deze software voorziet hij de beelden ook van keywords om ze snel terug te kunnen vinden. “Veel tijd aan nabewerken besteed ik niet: in een minuut per beeld moet het wel gebeurd zijn.”

Soms vraagt een cursist wel eens aan Bas Meelker hoe hij of zij natuurfotograaf kan worden. “Mijn antwoord is steevast: economie gaan studeren.”

Ik stop de CD-ROM van Bas Meelker in mijn PC. Wat een heerlijke beelden komen er tevoorschijn! De groothoeklens wordt regelmatig ingezet, maar ook verschillende macro-opnamen spetteren van het beeldscherm. Ik kijk nu al uit naar de foto’s die Bas dit jaar gaat maken in een aantal verre oorden…

Website: www.basmeelker.nl

Tekst: Willem Laros

Lees ook:CameraMagazine 125 verschenen
Lees ook:Handboek Natuurfotografie doorbreekt ‘zwijgcultuur’
Lees ook:Grasduinen: veel ‘foto’ in de kolommen
Lees ook:Lezing Lars Soerink [natuurfotografie]
Lees ook:Nieuw stockbureau voor natuurfoto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.