Tegenlicht: voor ‘spannender’ foto’s

Tegenlicht - heerlijk!

Heerlijk: tegenlicht. Gingen we vroeger het liefst met de zon in de rug staan om een foto te maken, tegenwoordig kiezen we vaak voor tegenlicht, voor een fraaier effect en een spannender opname. De spanning ontstaat door de ‘ongewone’ kijkrichting. Want met onze ogen draaien we eerder van de zon af dan er naar toe.

Deze foto maakte ik tijdens de jaarlijkse ‘snertwandeling, dit keer op 11 januari van het vorige jaar in West-Brabant. Er lag wat poedersneeuw en het was aangenaam koud na een heldere nacht. De Canon Powershot G6 ging mee in de binnenzak. Met 1/320s met f/4 (ISO 50) werd dit tafereeltje vastgelegd.

Tegenlicht vergt enige handigheid als het gaat om de juiste belichting. Ik kies er meestal voor om het licht te meten buiten de verstorende lichtbron (meten met de zon in beeld zou hier louter silhouetten opleveren: onderbelicht dus) en met de vastgezette belichting terug naar mijn gewenste beelduitsnede. Een andere oplossing, iets bewerkelijker, is plussen (belichtingscompensatie).

Lees ook:Geen mooier licht … dan tegenlicht!
Lees ook:Benut tegenlicht voor interessantere foto’s
Lees ook:Loire 13: De ‘andere kant’ van het kasteel
Lees ook:Tip 18|500 Belichting: maak juiste keuze instelling
Lees ook:Maak *sterren* met lichtbronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.