Sven Lambin [fotoproject Roemenië]

©

© Sven Lambin

Op vrijdag 13 december opent cc Luchtbal de fototentoonstelling van de jonge Antwerpse fotograaf Sven Lambin. De tentoonstelling is een weerspiegeling van een boerengemeenschap in Maramures in Roemenië. Iedereen is welkom op de vernissage. De tentoonstelling loopt tot 12 december 2009.

In 2008 startte Sven Lambin met een fotografisch project in Maramures, een regio in Roemenië. De oudere generatie draagt er nog schoeisel gemaakt volgens eeuwenoude artisanale productiemethodes. De jongere generatie hunkert echter naar luxe en verkiest de westerse mode. Jongeren bewerken het land niet meer en willen naar de stad. Op die manier gaat de traditionele cultuur een langzame dood tegemoet.

De boerengemeenschap van Maramures is zeer gesloten voor buitenstaanders. Lambin trok dan ook veel tijd uit voor deze reportage. Vaak gingen verschillende ontmoetingen en urenlange gesprekken vooraf aan het maken van één beeld.

De tentoonstelling is het relaas van een eerste ontmoeting. Zonder een oordeel te vellen, probeert de fotograaf het dagelijkse leven van de lokale bewoners vast te leggen. Gespreid over verschillende seizoenen tracht Sven Lambin zowel subtiele als ingrijpende veranderingen in beeld te brengen. Preservatie door de camera zal de loop der dingen niet tegenhouden, maar misschien zet het de mensen wel aan het denken.

www.ccluchtbal.be

Lees ook:Huis Marseille in teken van de dans
Lees ook:De toekomst van het fotoalbum in het digitale tijdperk
Lees ook:‘Trace Elements’ van Seiichi Furuya: fotograferen tot in de dood
Lees ook:20 jaar na de Val Berlijnse muur: tentoonstelling
Lees ook:Een modern Koningshuis in Paleis Soestdijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.