20 jaar Val van de Muur: tentoonstelling Bibliotheek Amsterdam

Maandag 9 november, 17.00 uur, Theater van ’t Woord
Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143 (7e etage)

Tentoonstelling t/m 31 januari 2010 (met een foto van mij…)

Eén van de foto's die ik inzond voor de Europese wedstrijd

Eén van de foto's die ik inzond voor de Europese wedstrijd

Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, het bekendste deel van de bijna 1400 kilometer lange voormalige Duitse binnengrens. Aan de plotseling geopende grenzen stonden twee Duitse volken tegenover elkaar die na veertig jaar volledig verschillend waren maar toch heel veel gemeen hadden. De Duitse eenheid zorgde voor een nog nooit eerder vertoonde stemming van euforie en verandering in Europa.

De tentoonstelling ‘Een ogenblik in Duitsland’ is het resultaat van een internationale fotowedstrijd rond liet thema ’20 jaar val van de Muur’ die op initiatief van het Duits Verkeersbureau in samenwerking met de hoofdsponsor HanseMerkur Versicherung tot stand is gekomen.

Vanuit alle delen van de wereld zijn 31 fotografen naar Duitsland gekomen om nieuwe perspectieven te openen en de kijker in staat te stellen ongewone gezichtspunten te ontdekken (‘ogenblikken).
De Nederlandse fotojournalisten Karijn Kakebeeke en Willem Laros fotografeerden met dit doel Berlijn en de voormalige Oost- Duitse deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen.

WL 081125-6562De expositie bestaat uit 31 momentopnames van plekken die met de voormalige Duitse deling te maken hebben. De beelden vormen niet alleen een tijdsdocument van diverse historische locaties, maar zijn ook een interpretatie van een nieuw nationaal bewustzijn in het herenigde Duitsland. Een land dat zijn piek heeft gevonden in de context van een nieuwe wereldorde, een plek waar mensen van verschillende generaties, religies en culturen zich thuis voelen. De foto’s weerspiegelen de ontwikkelingen die Duitsland sinds de ‘Wende’ heeft doorgemaakt. Dankzij de eenwording kreeg Duitsland ook als vakantieland een nieuw gezicht.

Vooraf of aansluitend is er gelegenheid om de tentoonstelling op de derde etage te bekijken.

Openingsprogramma 9 november vanaf 19:00 uur waarin o.m. een interview van dr. Ben Bot, oud minister van Buitenlandse Zaken, door Annette Birschel, Mijn DDR, reconstructie van een kindertijd, een gedeelte uit het theaterstuk van Marie Noorden en een optreden van ras entertainer Sven Ratzke.

In samenwerking met het DDR-museum, het Duits Verkeersbureau, het Goethe Instituut en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Toegang gratis

Lees ook:Back in the DDR
Lees ook:20 jaar na de Val Berlijnse muur: tentoonstelling
Lees ook:Tweede Wereldoorlog in beeld in Kamp Vught
Lees ook:De wereld van Erwin Olaf
Lees ook:Flip Franssen en de val van de Muur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.