Camera of objectief: waarin investeren?

Canon G6 compactcamera. 1/40s met f/2.2, ISO50

Canon G6 compactcamera. 1/40s met f/2.2, ISO50

Het gebeurt haast dagelijks: mensen die aan me vragen welke camera ik ze adviseer te kopen. Het zijn cursisten van een fotocursus, of deelnemers aan een fotoworkshop hier in eigen land of elders. De eerlijkheid gebiedt mij er gelijk bij te zeggen dat het doorgaans mannen zijn die dat vragen: vrouwen zijn vaker met de fotografie zelf dan met de apparatuur bezig.

Het antwoord op de vraag is overigens niet zo eenvoudig. Ik zie mensen met een spiegelreflexcamera aan het werk die blijer zouden worden met een goede compact. Omgekeerd zie ik ‘compact-werkers ‘ fotograferen die veel meer uit hun fotografie zouden halen met een spiegelreflex. Maar wie ben ik om ze dat te vertellen?

Compact of spiegelreflex

Allereerst maar eens die basiskeus. Een compact camera of toch een spiegelreflex. De eerste zaken die daarbij een rol spelen zijn:

-          Budget

-          Fotografie: hobby of iets voor twee weken per jaar?

-          Wil je altijd een camera bij je hebben?

-          Wat fotografeer je (graag)?

Een spiegelreflex vergt over het algemeen een grotere investering dan een compact, als is een echt goede compact ook prijzig. De bediening van een compact is, of misschien beter: lijkt in eerste instantie eenvoudiger. Maar een goede compact kent ook heel veel instellingen: zo’n camera alleen op de stand Automatisch gebruiken is zonde.

Goed, het wordt dus een spiegelreflex. Om in de vakanties, maar zeker ook  vaker te fotograferen. De verschillende fabrikanten bieden vrijwel zonder uitzondering complete sets aan: een camerabody met één en soms zelfs twee objectieven. In de volksmond vaak lenzen genoemd, maar feitelijk is dat onjuist. Een objectief is namelijk het gehele onderdeel van een optisch instrument, zoals een fototoestel, een microscoop of een telescoop. Een objectief op zijn beurt bestaat doorgaans uit meerdere lenzen (glas).

Zo’n kit (body + objectief) heeft voor- en nadelen. Voordeel is uiteraard, dat je direct na aanschaf kunt gaan fotograferen. Accu opladen, kaartje erin en klikken maar. Met alleen een body kun je niet zo veel, behalve hier vol verlangen en ongeduldig naar kijken.

Maar een niet onaanzienlijk nadeel is er ook. Vaak vormen deze kitlenzen een beetje de sluitpost  om tot een aantrekkelijke aanbieding te komen. De body is dan prima, de kitlens een stukje plastic met een vergrootglaasje erin – sterk overdreven natuurlijk.

Objectief maakt foto

Let wel: als je tevreden bent met de kwaliteit van de foto’s die een kitlens produceert dan ben ik de laatste om hier iets van te zeggen. Er is zoiets als een ‘enough quality’, zoals alleen de Engelsen dat kunnen formuleren. De kwaliteit waarmee je genoegen neemt, omdat die past bij je wensen (en je budget).

Maar kies je voor de maximale kwaliteit, dan investeer je in eerste instantie in objectieven. Eerst het objectief, dan verder sparen voor de camerabody. Begrijp me goed, niemand doet dat, maar gek zou het zeker niet zijn.

De digitale camera is een complex apparaat, met een processor en een nog veel complexere sensor. Maar uiteindelijk gaat het om het licht, dat via het objectief in de camera wordt toegelaten. En daar is dus de ‘winst’ te behalen, als het om kwaliteit gaat. Met andere woorden: je kunt aan een foto niet zien of deze is gemaakt met een Canon 400D of een 30D, om eens twee best vergelijkbare camera’s te noemen. Maar zet nu eens op die camera’s de kit-zoomlens of een 24 mm L f/1.4 objectief van Canon: dat zul je in het eindresultaat zien! En in je portemonnee merken. Want een dergelijk Canon objectief kost al gauw 1000 euro, de nieuwste Canon f/1.4 USM mark II zelfs 1500 euro. Maar zelfs de goedkopere Canon f/2.8 (€ 310) of de Sigma f/1.8 (€ 385), beide 24 mm, zullen betere eindresultaten laten zien dan de kitlens.  Let wel: een objectief van 24 mm zal op de genoemde cameratypen fungeren als een 38 mm objectief, een lichte groothoek. Heel veel fotojournalisten werken standaard met een dergelijk brandpunt en zelf gebruikte ik analoog jarenlang een 35 mm objectief en nu digitaal dus het 24 mm f/1.4 objectief. Hiermee maak ik zeker driekwart van alle foto’s voor de tijdschriften waarvoor ik werk.

Naar de winkel

“Maar wat moet ik hier nu mee?”, hoor ik u denken. Want u bent van plan het komend weekend naar de fotowinkel te gaan om de gedroomde spiegelreflexcamera te kopen. Even een paar mogelijkheden op een rijtje.

  1. U kiest de gewenste camera met een kit(zoom)lens. Zodat u gelijk aan de slag kunt met de nieuwe aanwinst. Met in het achterhoofd: een beter objectief kopen kan later altijd nog. En dat is ook zo!
  2. U kiest de gewenste camera en u koopt daarbij gelijk een losse lens van een hogere kwaliteit.
  3. U zoekt op internet een goed, gebruikt objectief. Want een objectief dat er goed en onbeschadigd uitziet en werkt, dat kun je met een gerust hart tweedehands aanschaffen. De body van uw keuze haalt u gewoon in de fotozaak.
  4. U koopt een body, en probeert bij vrienden (fotoclub) enkele verschillende objectieven uit. Want de natuurfotograaf wil teleobjectieven, de reisfotograaf kiest liever voor een groothoek. Wie weet bent u wel een macrofotograaf!
  5. Door de snelle opeenvolging van nieuwe modellen zou u ook kunnen overwegen een ‘verouderd’ model te kopen. Want er zijn mensen die per se het nieuwste model willen hebben: van dat verlangen kunt u profiteren!
  6. U kiest uiteindelijk toch voor een prachtige compact camera. Geen gezeul met camera en objectieven, geen stofjes op een sensor. Let wel: een goede compact kan schitterende beelden opleveren!

Uiteindelijk is het de fotograaf die de foto maakt. Een cliché, maar daarom niet minder waar. De professionele fotograaf die met een compact op pad gaat zal terugkomen met weergaloos mooie beelden. De prutser die met kilo’s geweldige apparatuur op pad gaat… enfin, u voelt hem al aankomen! Laat u niet leiden door uw omgeving. Maar kies zuiver de camera die bij u past. Imponeer uw omgeving met uw foto’s. Dat is veel boeiender dan imponeren met apparatuur.

Lees ook:Nieuwe ‘budget’ filmobjectieven van ZEISS
Lees ook:Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!
Lees ook:Tip 38|500: Goedkoop is duurkoop met objectief
Lees ook:EOS-1D X Mark II belichtingsproblemen met sommige Sigma-objectieven
Lees ook:Camera kopen: niet eenvoudig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.