Camera kopen: niet eenvoudig

Nantes. Gemaakt met de Canon G6 compact

Nantes. Gemaakt met de Canon G6 compact

Welke camera moet ik kopen? Het is een vraag die ik meer dan eens krijg voorgelegd. Een antwoord is nauwelijks te geven zonder eerst een behoorlijk aantal tegenvragen te stellen. Zullen we eens een poging doen?

1. Laten we om te beginnen eens een aantal ‘typen’ fotograaf onderscheiden. Allereerst: de beginnende fotograaf. Heeft in het verleden wellicht analoog gekiekt, maar ziet nu de digitale fotografie toch als een interessante, nieuwe hobby. Zeker in vakanties, en af en toe bij uitstapjes.

Advies: koop een copmpact, maar dan wel een waar flink wat op valt in te stellen. Ik ben redelijk enthousiast over de Canon Powershot: de G6 is hier regelmatig in gebruik, de G10 is inmiddels een juweeltje. Kan eigenlijk alles wat een spiegelreflex ook kan.

Kerkinterieur - met Canon G6 compact

Kerkinterieur - met Canon G6 compact

2. De amateurfotograaf die tegen de grenzen aanloopt van zijn compact. Wil de zaken serieuzer gaan aanpakken, meer lenzen kopen, statief erbij en vaker op het fotopad gaan.

Advies: Een klant voor een spiegelreflex. Eventueel met een kitlens, maar bedenk dat die lenzen de sluitpost vormen om tot een complete kit te komen. Misschien een body kopen met één of twee betere lenzen, afgestemd op het doel dat men wenst (macro, landschappen, steden, portretten: alle onderwerpen vergen zo hun specifieke brandpuntsafstand)

3. De gevorderde vrijetijdsfotograaf. Heeft al een tas met toetsers en bellen. De klant voor een betere spiegelreflex. Sneller, hoogwaardiger materialen, betere processor. Duurdere lenzen: die bepalen uiteindelijk de kwaliteit van het beeld. Stevig statief. Projectmatige aanpak. Goed voorbereid op pad.

Advies: Een betere camera leidt niet automatisch tot betere beelden. Koop fotoboeken, kijk naar het werk van anderen, internet. School jezelf in kijken. Fotoclub. Fototijdchriften.

Canon G6 - nachtopname van grootbeelprojectie op gevel

Canon G6 - nachtopname van grootbeelprojectie op gevel

4. De semi-professional. Verkoopt ook foto’s. Wil met verdiende geld investeren om door te dringen tot de top. Natuurfotograaf, of portretspecialist.

Advies: is deze fotograaf rijp voor een fullframe camera, met een sensor van 24 x 36 mm? Hoge kwaliteit, geen ruis bij hogere ISO-waarden. Maar: ook verlies van ‘lengte’ (verlengingsfactor) in de natuur. Combinatie met bewegend beeld wellicht interessant?

Ga er maar aan staan. Past u in één van deze groepen? Let op, ik blijf het zeggen: het zit niet in de camera, maar in de gebruiker….

Vorig jaar maakte ik een reportage voor een tijdschrift in Frankrijk. Na thuiskomst selecteerde en bewerkte ik de foto’s in Lightroom, waarna er een stuk of dertig naar de redactie gingen. Die belde enkele dagen later enthousiast op: voor al díe foto vonden ze erg mooi. Laat dat nou jet de enige foto zijn die ik niet met een spiegelreflex, maar met een compact had gemaakt…

Let wel: de technische kwaliteit van een foto uit een spiegelreflex is uiteindelijk beter. Alleen: bij gewonen foto’s tot pakweg A4-formaat zie je dat eigenlijk niet. Verder zijn de mogelijkheden met de reflex uitgebreider. Lenzen, hogere ISO-waarden, accessoires soms ook. Maar het betekent dus ook: meer slepen en sjouwen, nadrukkelijker als fotograaf aan het werk zijn.

Een reflex en een compact: dat is wellicht de oplossing. De ene keer ga je ‘voor het echie’, de andere keer neem je de compact mee. Bij mij werkt dat trouwens niet. Ik neem haast altijd alles mee…

Lees ook:Camera of objectief: waarin investeren?
Lees ook:Spiegelreflex heeft voordelen
Lees ook:Tip 3|500 Zoeker of scherm?
Lees ook:Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!
Lees ook:Tip van de week: goede voornemens voor 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.