Tip van de week: opgeruimd staat netjes!

Deze zondag deed z’n naam wederom geen eer aan. Het echte lenteweer gaat pas van start zodra de meeste mensen om den brode achter de computer of voor de klas zitten, dan wel aan het bed of achter de toonbank staan… Slecht weer is echter ideaal voor een voorjaarsschoonmaak. Stof die camera, zeker als-ie lange tijd niet gebruikt werd, eens af, controleer de sensor op vuiltjes en poets de lenzen (voorzichtig) schoon.

Je harde schijf opruimen kan evenmin kwaad in de vrije uurtjes. Wie weet kom je nog antieke software tegen, of foto- en filmbestanden die rijp voor de digitale vuilnisbak zijn. Het zal je verbazen hoe snel zelfs een forse harde schijf volloopt met de hoge resoluties en bijbehorende forse bestandsgroottes van vandaag de dag. In jpeg-formaat valt het vaak nog wel mee, maar wie in raw fotografeert en regelmatig hele series omzet naar tiff, moet oppassen. Met een 24-megapixelcamera zit je dan zo aan een kleine 75 megabyte per foto, en puristen die in 16 bits kleur werken zelfs aan het dubbele. Dat tikt aan! Fanatieke verzamelaars kunnen hun complete fotocollectie beter op een losse schijf veiligstellen.

Nu we het toch over geheugen hebben: maak alvast (na controle van de inhoud) een paar geheugenkaartjes leeg en formatteer ze. Dan grijp je niet mis wanneer het straks eindelijk lente wordt.

Lees ook:Tip van de week: bestandsformaten
Lees ook:Tip van de week: bestandsformaat, kleurruimte en kleurdiepte
Lees ook:Tip van de week: megapixels en megabytes
Lees ook:Opslagruimte voor kleinbehuisden
Lees ook:Tip van de week: opslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.