Tip van de week: ontspanvertraging

Toen de eerste digitale consumentencamera’s hun opwachting maakten, was niet alleen de beeldkwaliteit nog verre van ideaal. Een veelgehoorde grap was dat je om een zonsondergang te fotograferen, al ’s ochtends vroeg de ontspanknop moest indrukken. Hoewel er op dit front grote verbeteringen zijn geboekt, laat vooral bij compactcamera’s de reactiesnelheid vaak te wensen over. Bij spontane momenten en snel bewegende onderwerpen vis je daardoor achter het net.

Op de keper beschouwd, is de ontspanvertraging de tijd die verloopt tussen het moment dat jij de ontspanknop indrukt en het moment dat de foto wordt gemaakt. Deze vertraging is tegenwoordig in de meeste gevallen verwaarloosbaar. In de praktijk komt er echter vaak nog extra ‘wachttijd’ bij doordat de camera eerst moet scherpstellen. Dit geldt met name voor compact- en in mindere mate ook voor EVIL-camera’s. En juist die scherpstelvertraging levert veel gemiste fotokansen op.

Laat je camera als het even kan dus van tevoren scherpstellen. Vaak doe je dat door de ontspanknop tot halverwege in te drukken. In lastige situaties kun je soms beter op handmatige scherpstelling overschakelen. Zodra het ‘beslissende moment’ daar is, druk je door. Zo hoef je niet te wachten tot je camera z’n zaakjes eindelijk op orde heeft.

Lees ook:Tip van de week: mis minder fotokansen
Lees ook:Tip 4|500 Ontspanner heeft meerdere functies
Lees ook:Tip van de week: AF Lock en focus tracking
Lees ook:DSLR nog lang niet dood
Lees ook:Tip van de week: croppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.