Foto’s printen – 1

Zelf afdrukken of laten printen?

In het digitale tijdperk komen veel foto’s niet verder dan het virtuele stadium. Zelfs onze absolute favorieten krijgen misschien een ereplaats op een webgalerie, maar een printje is er zelden meer bij. Nu waren de stapels foto’s die vroeger rechtstreeks uit het mapje van Epson_Photo_R285de afdrukcentrale in de prullenbak verdwenen, natuurlijk zonde voor je portemonnee en voor het milieu. Toch geldt nog steeds dat een fraaie vergroting aan de muur een sieraad is voor je huis, en dat je met een mooie afdruk een ander veel plezier kunt doen.

De eerste vraag is: druk ik m’n foto’s zelf af, of laat ik het doen? Prijstechnisch gezien is laten doen veel goedkoper, zeker wanneer het om kleine formaten en/of grote aantallen gaat. Dankzij handige bestelsoftware hoef je tegenwoordig niet eens de deur meer uit om afdrukken te bestellen. En vaak wordt je bestelling tegen een kleine meerprijs keurig thuisbezorgd.

Ook voor heel grote formaten ben je aangewezen op een centrale. Een goede A4-fotoprinter haal je al voor zo’n 100 euro in huis; eentje die A3 (30×40 cm) aankan, kost al snel het viervoudige. Voor nog grotere formaten betaal je een vermogen, en zo’n printer past vaak niet eens door de deur…

Voordeel van zelf printen is dat je meer controle hebt over het eindresultaat. Zeker bij amateurcentrales pakt de automatische correctie nog wel eens anders uit dan jij had bedoeld. Maar ook bij doe-het-zelvers komt het regelmatig voor dat een afdruk nauwelijks meer lijkt op het beeld op je scherm. Een volgende keer meer over hoe je dit kunt voorkomen.

Lees ook:Zelf printen of…
Lees ook:Tip van de Week: je eigen webgalerie
Lees ook:Gratis op de foto in Huis Marseille | Amsterdam
Lees ook:Makkelijker printen vanaf je mobieltje
Lees ook:Zelf foto’s printen voor iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.