Fotograferen voor een bescheiden budget – 8

Foto’s bewerken voor nop

Foto’s maken en foto’s bewerken zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden. Met de software die soms bij je camera zit, begin je doorgaans niet veel. Anderzijds betaal je voor dé Picasastandaard in digitale beeldbewerking, Photoshop CS, rond de duizend euro. Je kunt misschien stiekem een kopietje maken of downloaden, maar dan ben je illegaal bezig.

Gelukkig zijn er legio alternatieven. De amateurversie van Photoshop, Elements, doet op veel vlakken helemaal niet zoveel voor z’n grote broer onder, en is veel gebruiksvriendelijker op de koop toe. Voor dit programma betaal je minder dan honderd euro, net als voor het vergelijkbare PaintShop Photo Pro. Soms krijg je zelfs een iets oudere versie cadeau bij de aanschaf van bepaalde apparatuur.

Het kan ook helemaal voor noppes. Vooral bij beginners is Google’s Picasa erg geliefd. Weliswaar geen hoogvlieger qua mogelijkheden, maar zo simpel als wat.

GIMPBovendien scoort Picasa wél erg hoog als het gaat om de integratie van nieuwe technieken zoals gezichtsherkenning en geotagging, dankzij de koppeling met Google Maps. Het ‘open source’ programma GIMP is het andere uiterste. Mogelijkheden te over en een goudmijn voor doe-het-zelvers, maar het ziet voor een nieuwkomer allemaal nogal intimiderend uit.

Vlak trouwens ook de software niet uit die je bij je eigen computer en/of besturingssysteem kreeg meegeleverd. Apple’s iPhoto is onderhand aardig volwassen geworden, en ook Photo Gallery van concurrent Microsoft heeft onlangs een flinke opknapbeurt gehad.

Lees ook:Nieuwe versie Picasa
Lees ook:Lightroom plugin voor Picasa webalbum
Lees ook:Adobe Touch voor iPhone en Android-smartphone
Lees ook:Online beeldbewerker Picnik op zwart
Lees ook:Tip van de week: Photoshop of..?

2 reacties op “Fotograferen voor een bescheiden budget – 8

  1. Gwen Jansen

    Leuke blog Raymond! Leerzaam en vooral van dit soort praktische weetjes zijn erg fijn!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Thanx Gwen! Hier doen we het voor :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.