New Perspectives

Nieuwkomers fotograferen Amsterdam

Bij alle – niet per definitie altijd onterechte – kritiek op de zeden en gebruiken van ‘nieuwe Nederlanders’ vergeten we nog wel eens dat onze eigen zeden en gebruiken evenzeer een rare indruk kunnen maken op buitenstaanders. We vergapen ons op vakantie met onze camera ongegeneerd aan al het vreemde in het gastland… en zijn na thuiskomst verontwaardigd wanneer buitenlandse toeristen ons en onze vertrouwde woonomgeving op eenzelfde manier tegemoet treden. Toch is het vaak grotendeels gezonde nieuwsgierigheid.

© Foam. Foto: Nomier (25) en Lotte (24)

© Foam. Foto: Nomier (25) en Lotte (24)

De tentoonstelling New Perspectives is het resultaat van zo’n frisse blik van buitenaf. Ruim zestig nieuwkomers en statushouders tussen negen en vijftig jaar, met onderling sterk verschillende achtergronden, volgden fotografieworkshops en richtten hun camera vervolgens op allerlei locaties in Amsterdam – alleen, of gekoppeld aan een ‘inheemse’ stadsgenoot. Diverse instanties, waaronder VluchtelingenWerk Nederland en het Kansfonds, leverden een bijdrage. Het project resulteerde in een selectie van ruim zestig foto’s, variërend van stadsgezichten en straatbeelden tot stillevens en portretten. Of mengvormen van deze genres, zoals dit inkijkje in het oer-Hollandse fenomeen ‘eten uit de muur’.

New Perspectives is van 18 mei tot en met 7 juni te zien in Foam. Het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag- en vrijdagavond drie uur langer.

Lees ook:Felix &Foam neemt intrek in Felix Meritis
Lees ook:60 jaar iconische modefotografie in Gallery Vassie
Lees ook:Amsterdam Vertelt, in woord én in beeld
Lees ook:Succesvol jaar voor Foam
Lees ook:Recordaantal bezoekers Richard Avedon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.