Philippe Halsman – Verbaas mij!

Philippe Halsman, Dalí Atomicus, 1948. © Philippe Halsman Archive / Magnum Photos

Philippe Halsman, Dalí Atomicus, 1948. © Philippe Halsman Archive / Magnum Photos

Voor de komst van de digitale beeldbewerking – het ‘Photoshop-tijdperk’ – was foto’s retoucheren een lastige en tijdrovende aangelegenheid. Nog sterker gold dit voor trucages. Philippe Halsman was er een meester in. Op de ongeretoucheerde versie van bijgaande foto van collega-surrealist Salvador Dalí zijn dan ook de draadjes te zien waaraan de diverse door de ruimte ‘vliegende’ objecten aan het plafond hingen. Desondanks kreeg de perfectionist Halsman pas na tientallen opnames het resultaat dat hij wilde.

Philippe Halsman (1906-1979) maakte van foto’s met een surreëel of absurdistisch tintje zijn handelsmerk. Bijvoorbeeld in zijn jumpology-serie van in de lucht springende filmsterren en politici. Maar in de eerste plaats was hij een begenadigd portretfotograaf. Als zodanig fotografeerde hij grootheden uit zijn tijd, onder wie Audrey Hepburn, Winston Churchill en – misschien wel de beroemdste foto van allemaal – Albert Einstein, terwijl die herinneringen ophaalde aan zijn rol bij de constructie van de eerste atoombom, en wat die bom had aangericht.

Onder de toepasselijke titel Verbaas mij! is vanaf 27 februari tot 12 juni een groot retrospectief te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Te zien én te doen, moeten we eigenlijk zeggen, want naast de tentoonstelling is er een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud, waarbij experimenteren met fotografie centraal staat. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een lijvige, Engelstalige catalogus. De Kunsthal aan de Rotterdamse Westzeedijk is dinsdag t/m zaterdag open van 10 tot 5, en op zondag van 11 tot 5.

Lees ook:Jeroen Oerlemans in de Kunsthal
Lees ook:Robert Mapplethorpe, een perfectionist
Lees ook:Foam en Fotomuseum Den Haag populair
Lees ook:Martin Roemers – The Eyes of War
Lees ook:Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.