Fotomuseum Den Haag focust op plattelandsleven

Boeren – you love them or you hate them. In de middeleeuwse literatuur stond de boer voor alles wat onbeschaafd was. Waarbij z’n adellijke meesters gemakshalve vergaten dat die boer letterlijk en figuurlijk voor hun boterham zorgde. In later tijden werd het harde boerenleven door intellectuelen geromantiseerd als een terugkeer naar de natuur. Vanuit een comfortabele leunstoel bij het haardvuur, natuurlijk. En tegenwoordig wordt die natuurmens van weleer vaak afgeschilderd als de grootste vijand van diezelfde natuur… Wat ook komt doordat de moderne landbouw in sneltreinvaart geïndustrialiseerd is.

Charles Breijer, Aardappelrooiers, 1940. Courtesy Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Charles Breijer, Aardappelrooiers, 1940. Courtesy Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Onder de titel Boeren. Avonturen op het land is vanaf morgen tot medio maart in Fotomuseum Den Haag een tentoonstelling te zien over het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf eind negentiende eeuw. Allerlei taferelen uit het plattelandsleven passeren de revue, vereeuwigd door fotografen als Henri Berssenbrugge, Charles Breijer en – jawel – Adriaan Boer en hun hedendaagse opvolgers. Uiteraard is niet alleen maar plaats voor de rustieke romantiek. Maar ook nu het platteland langzaamaan leegloopt, blijft het boerenleven z’n bekoring uitoefenen op kunstenaars van allerlei pluimage. Getuige zo’n 250 foto’s plus de historische documentaire Het is een schone dag geweest, waarin Jos de Putter zo’n twee decennia terug de nadagen van het ouderlijk boerenbedrijf volgde.

Fotomuseum Den Haag aan de Stadhouderslaan is dinsdag t/m zondag geopend van 12 tot 6. Bij deze tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamige publicatie met 120 foto’s.

Lees ook:Sacha de Boer over portretfotografie
Lees ook:Zilveren Camera: 18 januari!
Lees ook:Foto’s Zilveren Camera reizen land door
Lees ook:Robin de Puy signeert in Fotomuseum Den Haag
Lees ook:Fotografie! Collectie Universiteit Leiden in Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.