Met de buik het brood achterna

Tentoonstelling en boek

Van 9 juni t/m 30 augustus 2009 is in de hal van het Thermencomplex de minitentoonstelling “Met de buik het brood achterna” te zien. De expositie is door auteur Milena Mulders samengesteld uit het verzameld beeldmateriaal bij haar boek Met de buik het brood achterna. Mijn Sloveense geschiedenis, dat in februari 2009 verscheen bij Uitgeverij Aksant.

Mijn Sloveense geschiedenis
Het boek “Met de buik het brood achterna” is het rijk geïllustreerde verslag van een dochter op zoek naar haar Sloveense roots, en tegelijkertijd een document over honderd jaar migratiegeschiedenis in Nederland. De minitentoonstelling sluit aan bij dit onderwerp en laat verschillende aspecten uit de Sloveense cultuur in Nederland zien. Het beeldmateriaal is afkomstig uit het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam (IISG).

Lezing
Milena Mulders (Brunssum, 1975) zal op woensdag 8 juli om 20.00 uur in het Thermencomplex een lezing houden over haar onderzoek en boek. De lezing belicht de belangrijkste facetten van de Sloveense geschiedenis in Limburg, geïllustreerd aan de hand van fragmenten uit het boek, foto’s en videobeelden, o.a. uit de minidocumentaire De Bandiet van Schinveld. Centraal staat de manier waarop Milena Mulders haar onderzoek naar de Sloveense geschiedenis uitvoerde. Over het opsporen, vastleggen en toegankelijk maken van migrantenerfgoed en Oral history als vorm van geschiedschrijving.
De lezing duurt ca. 45 minuten.

Oproep
Heeft u thuis nog foto’s, documenten, brieven, archief, e.d. over de geschiedenis van Slovenen in de Limburgse Mijnstreek? Wilt u dat deze documenten bewaard blijven in de ‘collectie Sloveense arbeidsmigranten in Limburg’? Komt u dan naar de lezing van Milena Mulders op woensdag 8 juli. Of neemt u contact op met Milena Mulders, telefoonnummer 06 510 69 815 / E [email protected] / [email protected]

Entree en openingstijden
De tentoonstelling “Met de buik het brood achterna”, is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Thermenmuseum en Rijckheyt: dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00-17.00 uur. Maandag gesloten.

Het gebouw van Thermenmuseum en Rijckheyt ligt in het centrum van Heerlen, op 10 minuten loopafstand van het station, vlakbij het stadhuis. Parkeren kan in de goed bewegwijzerde parkeergarages.

Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, 045 – 560 51 00 www.thermenmuseum.nl

Lees ook:Nationaal Archief verwerft foto’s Alexandrine Tinne
Lees ook:Fashion blog in Foam
Lees ook:Fotografie in Drenthe (1844 – 1910): een lezing
Lees ook:Kees Tabak – No More Heroes
Lees ook:Filosofie van het kijken: lezingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.