Twee teles en groothoekzoom van Sigma

Voor veeleisende (beroeps)fotografen brengt objectievenfabrikant Sigma een drietal nieuwe objectieven uit. Allereerst een nieuwe 85 mm portrettele in de Art-serie, die het aloude EX-objectief opvolgt. De Sigma 85 mm F 1,4 DG HSM Art is wat groter en waarschijnlijk ook wat zwaarder dan z’n voorganger, maar de optische en mechanische constructie is op diverse fronten verbeterd. Ook de Nikon-versie krijgt een elektromagnetisch diafragma, de HSM-scherpstelmotor met fulltime manual override (je kunt altijd handmatig de scherpstelling overpakken) werkt sneller en de bajonet is van messing. Verkrijgbaar vanaf november met Canon-, Nikon- of Sigma-vatting voor 1349 euro.

De Sigma 12-24 mm F 4 DG HSM Art is een ultragroothoekzoom voor full-frame. Het objectief is spatwaterdicht en eveneens voorzien van de nieuwe HSM-motor en een messing bajonet. Het Nederlandse persbericht rept ook van beeldstabilisatie (OS), maar dat lijkt een vergissing. Een enorm asferisch glaselement moet allerlei lensfouten de kop indrukken. In november leverbaar met Sigma-, Canon- of Nikon-vatting (met elektromagnetisch diafragma) voor 1949 euro.

Tot slot een echt telekanon: de Sigma 500 mm F 4 DG OS HSM Sports. Ditmaal wél met de bijna onmisbare OS-beeldstabilsatie met diverse standen, plus een statiefgondel. Ook dit objectief is spatwaterdicht en verkrijgbaar voor Sigma, Canon en Nikon (met elektromagnetisch diafragma). Met teleconverters haal je je onderwerp nóg dichterbij – de AF zou dan moeten blijven werken. Het objectief weegt zo’n 3300 gram en gaat bijna 6500 euro kosten, maar dat is in deze klasse normaal. De Sigma 500 mm wordt begin komend jaar leverbaar.

Lees ook:Lichtsterke groothoekzoom in Sigma Art-serie
Lees ook:Lichtsterke portrettele in Sigma Art-serie
Lees ook:Sigma-portrettele voor systeemcamera’s
Lees ook:Korte macrotele van Sigma
Lees ook:Lichtsterke groothoek van Sigma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.