Spiegelreflex of systeemcamera? I

De stand van zaken

Blijkens onze poll – er komt binnenkort een nieuwe! – is de systeemcamera nog niet echt populair bij onze lezers. Op de vraag welke camera ze op vakantie meenemen, luidt het antwoord bij meer dan de helft van de 200 deelnemers: een spiegelreflex. De systeemcamera bungelt ergens onderaan met een score van net boven de tien procent.

Toen de systeemcamera krap een jaar of vijf geleden ten tonele verscheen, had-ie z’n compactheid voor op de DSLR, maar daar bleef het wel zo’n beetje bij. Inmiddels is die achterstand grotendeels ingelopen. Elektronische zoekers én schermen zijn veel beter geworden, terwijl ook de autofocus dankzij een combinatie van contrast- en fasedetectie een stuk sneller werd. Daardoor hoef je bewegende onderwerpen niet langer links te laten liggen. Anderzijds is ook de spiegelreflex meer naar de systeemcamera toe gegroeid, met als meest opmerkelijke uitkomst de Sony SLT-serie.

We zullen de komende tijd aandacht besteden aan wat bij de huidige stand van zaken de plus- en minpunten van beide cameratypes zijn. Daarbij zal blijken dat sommige vooroordelen inmiddels zijn achterhaald, terwijl andere keuzecriteria vaak uit het zicht worden verloren.

Lees ook:Spiegelreflex bij lezers nog altijd nummer één
Lees ook:AF S of AF C?
Lees ook:Fujifilm X-E2: snellere AF en groter scherm
Lees ook:Spiegelreflex of systeemcamera? IV
Lees ook:Smartphone verdringt compactje als reisgezelschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.