Lenzenweetjes: afko’s

Op je lens tref je naast de brandpuntsafstand en de lichtsterkte vaak nog een heleboel verwarrende afkortingen aan. Veel beginnende fotografen vragen zich af wat die nou precies betekenen.

Pentax1770De afkorting AF staat, zoals je waarschijnlijk al dacht, voor ‘autofocus’. Daarnaast is er nog IF, dat voor ‘Internal Focus’ (inwendige scherpstelling) staat. Dergelijke lenzen veranderen niet van lengte tijdens het scherpstellen. Gewone lenzen worden langer naarmate je dichterbij scherpstelt. OS of OIS staat voor ‘Optical (Image) Stabilization’. Zo’n lens heeft dus optische beeldstabilisatie aan boord. Bij Nikon heet dit VR (‘Vibration Reduction’). HSM, USM, SDM of iets soortgelijks wijst erop dat het objectief over een ingebouwde scherpstelmotor beschikt. Dat resulteert in een stillere en veelal ook snellere automatische scherpstelling.

APO staat voor ‘apochromatisch’: een duur woord om superieure prestaties qua scherpte en contrast aan te geven. Vooral bij lichtsterke teleobjectieven is dit label z’n meerprijs waard. Ook LD, ED of ELD geeft aan dat er speciaal glas is gebruikt om scherpteverlies en kleurschifting in het telebereik te minimaliseren. Bij groothoek- en standaardzooms tref je steeds vaker de afkorting ASPH of AL (‘asferisch’) aan. Dit slaat op de speciale vorm van het lensoppervlak, die eveneens is bedoeld om een zo hoog mogelijke scherpte en contrast te krijgen.

Lees ook:Autofocusproblemen oplossen
Lees ook:Lenzenweetjes: bokeh
Lees ook:Tip van de week: scherpere foto’s met Lokaal contrast
Lees ook:AF S of AF C?
Lees ook:Lichtsterke reportagelens voor vriendenprijsje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.