Zelfportretten en zeearenden

De selfie-epidemie die Heleen van Royen wellicht ietwat voorbarig een ticket tot het Letterkundig Museum heeft bezorgd, begint nu ook een wissel te trekken op de gezondheidszorg. In navolging van een aantal Nederlandse ziekenhuizen overwegen diverse Belgische ziekenhuizen een selfie-verbod. Argument is dat de privacy van personeelsleden en andere patiënten in gevaar komt als deze op zo’n selfie staan die vervolgens op Facebook of Twitter wordt gepubliceerd.

Helmut Newton, zelfportret met electrocardiogram-apparatuur, 1973, via Pinterest. De foto staat ook in Newtons boek Portraits, waarin meer medische zelfportretten zijn opgenomen.

Helmut Newton, zelfportret met electrocardiogram-apparatuur, 1973, via Pinterest. De foto staat ook in Newtons boek Portraits, waarin meer medische zelfportretten zijn opgenomen.

Overigens gaat de primeur van de medische selfie voor zover mij bekend naar glamourfotograaf Helmut Newton, die zichzelf tot op de operatietafel fotografeerde terwijl hij na een hartaanval in het ziekenhuis belandde. Maar in tegenstelling tot veel moderne selfie-makers was Newton zo netjes om eventuele andere personen op de foto’s vooraf om toestemming te vragen. Newton herstelde en bleef nog vele tientallen jaren spraakmakende foto’s maken, én zelfportretten tijdens medische onderzoeken. In 2004 kwam hij op 83-jarige leeftijd om het leven bij een tragisch auto-ongeluk.

Meer ongezonde belangstelling in de Volkskrant van vandaag. In een ingezonden stuk beklaagt natuurfotograaf Martijn de Jonge zich erover dat Staatsbosbeheer en andere betrokkenen naar alle waarschijnlijkheid een broedpaar zeearenden uit het Roggebotzand hebben verjaagd, en dit nu aan andere factoren dan overexposure en menselijk toedoen in het algemeen proberen toe te schrijven.

Lees ook:Helmut Newton – A Retrospective
Lees ook:2016 nieuw recordjaar voor Foam
Lees ook:Helmut Newton schiet postuum Pirelli Kalender
Lees ook:Selfie woord van het jaar – Heleen geeft zich bloot
Lees ook:Helmut Newton in Foam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.