[Lightroom] Met Lightroom op weg

Lightroom: ideaal voor de 'veelfotograaf'.

Lightroom: ideaal voor de 'veelfotograaf'.

Adobe Lightroom is een feest om mee te werken!

Het is altijd mooi als een product zich zó bekend weet te maken dat de productnaam een soortnaam wordt, of zelfs een werkwoord. Zo kent iedereen tegenwoordig het werkwoord Sonja-Bakkeren, en ouder is Luxaflex al zo’n begrip voor een type raamdecoratie. Photoshoppen is hier ook een goed voorbeeld van. Photoshoppen is synoniem geworden voor het bewerken en vooral ook manipuleren van digitale beelden. Door een aantal onverkwikkelijke gebeurtenissen in fotojournalistieke sferen is recent ook als variant het begrip ‘fotofoppen’ geïntroduceerd.

‘Lightroomen’. Dat zie ik nog niet zo snel als werkwoord geaccepteerd worden in kringen van fotografen. Toch is daar alle aanleiding voor. Want de foto-enthousiast die eenmaal met Lightroom aan de slag gaat zal Photoshop (CSx of Elements) nog maar zelden starten. Zeker vanaf Lightroom versie 2.x zijn praktisch alle handelingen mogelijk om van een digitaal beeld uit de camera – technisch gezien – een bewerkte ‘topfoto’ te maken.

Relatief eenvoudig

In een reeks artikelen gaan wij je in de komende maanden op weg helpen om met Lightroom aan de slag te gaan. Het programma is relatief eenvoudig, zeker als je het vergelijkt met het veel complexere Photoshop en soortgelijke beeldbewerkingsprogramma’s. Het is wel goed om direct bij het begin vast te stellen dat Lightroom totaal anders werkt dan Photoshop, dat ik toch maar als de de facto standaardreferentie en vergelijking zal aanhouden.

Wordt vervolgd.

Lees ook:[Boek] Lightroom ontmaskerd
Lees ook:Lightroom 2.3 verschenen
Lees ook:Lightroom 3 ziet licht
Lees ook:Tip van de week: Photoshop CC 2018 in vogelvlucht
Lees ook:Lightroom-update met nieuwe camera- en lensprofielen

Eén reactie op “[Lightroom] Met Lightroom op weg

  1. Ton op de Weegh

    er is voor degenen die lightroom eens willen proberen een gratis probeerversie van lr3 te downloaden. Je mag die gebruiken tot april 2010!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.