Leica X1: APS-C kanon

Bron: Leica

Leica X1 – high-permance digitale camera in een compact design voor hoge kwaliteit fotografie

Nog een nieuwe Leica

Nog een nieuwe Leica

Leica Camera AG, Solms, presenteert een nieuw generatie Leica digitale camera’s “Made in Germany” – de LEICA X1. De LEICA X1 is uitgerust met een CMOS sensor in APS-C formaat, dezelfde die ook in semiprofessionele DSLR camera’s wordt toegepast. In combinatie met een universele LEICA ELMARIT 1: 2.8/24mm lens, biedt de bijzonder grote sensor voor dit type camera uitstekende beeldkwaliteit die de vergelijking met professionele camera’s kan doorstaan. Dit, gecombineerd met zijn technische specificaties en een brede keuze aan instelmogelijkheden uiteenlopend van handmatige instelling tot automatische functies, maakt de LEICA X1 tot een ideale partner voor kwaliteitsbewuste creatieve fotografen. Tegelijkertijd maakt het compacte formaat de camera tot een ideale reisgezel om zo spontaan die unieke momenten in het leven vast te leggen.

De X1 is voorzien van een 12,2 megapixel CMOS beeldsensor. Doordat elke afzonderlijke pixel een groot sensoroppervlak beslaat en veel licht ontvangt, zijn lage ruisniveau’s, groot dynamisch bereik en accurate kleurnuances gegarandeerd. De verlengingsfactor van de sensor ten opzichte van 35mm filmformaat is 1,5x. Dit betekent dat de vaste LEICA ELMARIT 1:2.8/24mm lens van de LEICA X1 is te vertalen naar een universele reportage lens met een effectief (35mm equivalent) brandpunt van 36 millimeter. Dit is een echte klassieker onder de toplenzen die al ontelbare iconische beelden heeft geregistreerd.

‘De LEICA ELMARIT 1:2.8/24 ASPH is een typische Leica lens met uitstekende optische prestaties. Het gematigd groothoekig karakter creëert indien nodig genoeg afstand, maar geeft fotografen nog altijd gelegenheid dichterbij te komen om de details te isoleren als de situatie er om vraagt. Deze lens laat fotografen geen enkele opname, situatie of detail, hoe klein dan ook, ontgaan,’ aldus Peter Kruscheski, productmanager digitale compact camera’s bij Leica Camera AG.

De LEICA X1 wordt gekenmerkt door duidelijke lijnen en een bijzonder strakke vormgeving. Het onopgesmukte karakter van het ontwerp, met een terugbrengen tot het essentiële en een compact, handig formaat, doet sterk denken aan de legendarische M camera’s. Dit, in combinatie met zijn robuuste, volledig metalen constructie en de gevoelsbeleving van zijn hoge kwaliteit lederen afwerking, maakt de X1 tot een typische Leica camera.

De LEICA X1 biedt functies overzichtelijk aan en is intuïtief te gebruiken dankzij het simpel bedieningsconcept. De X1 biedt voor ongecompliceerd fotograferen talrijke automatische functies variërend van nauwkeurige autofocus tot automatische belichting. In deze standen krijgen fotografen gegarandeerd perfect belichte, scherp gestoken beelden door eenvoudig op de ontspanknop te drukken. Zo kan de gebruiker zich concentreren op de creatieve aspecten van compositie en uitsnede.

Dankzij de talrijke automatische functies is de X1 altijd snel en veelzijdig als dat nodig is. Fotografen winnen daarbij aan extra creatieve vrijheid met de handmatige instelmogelijkheden van de camera. Zowel diafragma als sluitertijd zijn eenvoudig via de boven op de camera geplaatste instelwielen handmatig in

te stellen om het definitieve beeld te beïnvloeden. Zelfs het scherpstelpunt kan handmatig worden gekozen, net als de witbalans en verscheidene andere factoren voor het fotograferen. Zodoende biedt de X1 fotografen volledig handmatige controle over het creatieve proces terwijl gelijkertijd de mogelijkheid blijft razendsnel te reageren met zijn automatische functies wanneer dat nodig is.

Het grote formaat beeldsensor, de maximale gevoeligheid van 3200 ISO en de grote lensopening maken de LEICA X1 een ideale keuze voor ‘bestaand licht’ fotografie wanneer de laatste stralen licht nog worden gebruikt. Of het nu om wisselende lichtomstandigheden gaat, of bewust manipuleren van scherptediepte – de X1 biedt talrijke opties voor individuele en creatieve composities.

Het bijzonder heldere 2.7 inch scherm van de X1 vult vrijwel de gehele achterzijde van de camera en geeft zelfs in helder omgevingslicht de kleinste details weer. De live-view functie vervangt een optische zoeker en toont een accurate voorvertoning met alle noodzakelijke beeldinformatie. De Live Mode maakt de X1 ook bijzonder veelzijdig bij het maken van foto’s uit ongebruikelijke standpunten.

De LEICA X1 biedt een uitgebreide reeks accessoires die de mogelijkheden van de camera uitbreiden en geschikt maken voor de persoonlijke stijl van de fotograaf: Zo kan er bijvoorbeeld een 36mm kaderzoeker in de accessoireschoen worden geschoven voor een helder beeld zonder onnodig energieverbruik. Indien nodig kan het camerascherm worden uitgeschakeld bij gebruik van een externe zoeker. In dit geval geeft een prominent gepositioneerde LED aan of scherpte verzekerd is. Daarnaast bestaat er een extra handgreep voor een stevige en secure grip op de camera. Een uitgebreide serie cameratassen is ook verkrijgbaar: de paraattas biedt voldoende ruimte voor de camera met gemonteerde handgreep en is voorzien van een etui voor de extra zoeker. Het standaard etui van hoge kwaliteit biedt perfecte bescherming aan de camera terwijl de aantrekkelijk vormgegeven systeemtas ruimte genoeg heeft voor de camera en al zijn accessoires.

De LEICA X1 is voorzien van een verzinkbare flitser die veel meer kan dan alleen andere lichtbronnen vervangen. Hij kan ook als invulflits functioneren en zelfs worden gesynchroniseerd op het tweede sluitergordijn. Voor meer opbrengst en flexibiliteit zijn de Leica SF 24D en SF 58 systeem flitsers ook te gebruiken met de X1.

De LEICA X1 wordt geleverd met een acculader en een high-performance accu, naast een uitgebreid software pakket. Adobe Photoshop Lightroom, een professionele oplossing voor de digitale workflow voor Apple Mac OS X en Microsoft Windows is eveneens standaard bij de X1 meegeleverd. De software is online verkrijgbaar als download-optie voor geregistreerde LEICA X1 kopers. Dit geeft meteen de garantie dat altijd de laatste versie beschikbaar is. Adobe Photoshop Lightroom biedt een omvangrijk aantal functies voor het beheer, verwerken en presenteren van digitale beelden, onverschillig of het beelden zijn in het ruimtebesparende snelle jpeg formaat of in DNG formaat voor behoud van alle beeldinformatie. Wanneer de beelden van de X1 zijn opgeslagen als ruw bestand in het gestandaardiseerde en veilige Adobe Digital Negative Format (DNG), garandeert Adobe Photoshop Lightroom, met haar verfijnde en nauwkeurige verwerkingsopties door snelle hoogwaardige beeldverwerking de maximale beeldkwaliteit.

De LEICA X1 is verkrijgbaar via geautoriseerde Leica dealers vanaf januari 2010. De optionele accessoires zullen na marktintroductie van de camera verkrijgbaar zijn.

Lees ook:Nieuw: Leica M9 Digitaal
Lees ook:Oproep voor deelname aan de ‘Leica Oskar Barnack Award’ competitie 2010
Lees ook:Nieuw: Olympus E-450
Lees ook:De Olympus Pen: terugkeer van een legende
Lees ook:Olympus E-620: veelbelovend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.