Tip van de week: battery grips

Sommige fotografen vinden ze het einde; andere willen er niet aan. De battery grip – of in gewoon Nederlands batterijgreep – is zo’n omstreden accessoire. Ik heb er zelf een, en gebruik ‘m eerlijk gezegd weinig.

K-3_zlvr_gripVoornaamste bestaansreden van de batterijgreep is dat-ie de accucapaciteit verdubbelt, en soms in noodgevallen ook nog een setje penlites in plaats van een reserveaccu slikt. Da’s geen overbodige luxe, want met hun steeds grotere hi-res schermen, Live View en videofunctie vreet een moderne DSLR meer stroom dan z’n voorganger van vijf jaar terug. Systeemcamera’s zijn helemaal notoire grootverbruikers. Verder hebben veel battery grips een extra set bedieningsknoppen, voor gebruik in de verticale stand. Met name in combinatie met een zware lens is de handligging veel minder belastend voor je polsen. En, laten we eerlijk zijn: met zo’n greep ziet zelfs de simpelste spiegelreflex er opeens heel professioneel uit…

Aan de andere kant kun je natuurlijk ook gewoon een losse reserveaccu meenemen, als je bang bent om met een lege tank te komen staan. Of meer accu’s zelfs. Want hoewel een batterijgreep (vaak automatisch) kan schakelen tussen de accu in de body en die in de greep, is het toch op een bepaald moment einde oefening. En dan kun je wel in een handomdraai de accu in de greep vervangen (als je nóg een extra accu hebt), maar niet die in de body. Want daarvoor moet je doorgaans bij de bodemplaat zijn, en die wordt afgedekt door de greep.

Ander nadeel: die ‘verticale’ bedieningsknoppen zijn alleen maar handig als je de camera in de verticale stand gebruikt. Met de camera horizontaal (of op je buik hangend aan de riem) zijn die knoppen een crime: er wordt er voortdurend eentje onbedoeld ingedrukt. Dus zit je constant de greep aan en uit te schakelen, waardoor je de kans loopt dat de extra knoppen op non-actief staan wanneer je ze nodig hebt. Laatste bezwaar: met greep neemt je camera opeens veel meer ruimte in je tas in, en voelt-ie opeens een stuk zwaarder aan om je nek. Kortom: ieder voordeel heeft z’n nadeel. Verifieer sowieso of een extra accu is inbegrepen als je zo’n grip koopt.

Lees ook:Tip van de week: horizontaal of verticaal
Lees ook:Tip van de week: energiebesparing voor fotografische duursporters
Lees ook:Tip van de week: nooit zonder stroom
Lees ook:Tip van de week: ‘bevroren’ camera
Lees ook:Tip van de week: goede voorbereiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.