Twee miljoen historische foto’s online

Julia Margaret Cameron (1815-1879), portret van de actrice Ellen Terry (1864). Staatliche Landesbildstelle Hamburg, Sammlung zur Geschichte der Photographie

De Europeana Collections, een onlinedatabase van Europese cultuur, omvat sinds kort behalve schilderkunst, mode en muziek ook een historische fotoverzameling, met dik twee miljoen foto’s van meer dan vijftig culturele instellingen uit ruim dertig landen. Met werk van grootheden als Man Ray, Julia Margaret Cameron en founding father Louis Daguerre. Ook Nederlanders ontbreken niet, onder wie Bernard Eilers en George Hendrik Breitner. Het project is gerealiseerd in samenwerking met Photoconsortium: het internationale samenwerkingsverband voor fotografisch erfgoed.

Naar eigen zeggen is de missie van de Europeana Collections om de wereld te veranderen met cultuur en Europa’s rijke culturele erfgoed toegankelijker te maken. Op dat front hapert het nog een beetje, want een zoekopdracht op ‘Louis Daguerre’ levert behalve foto’s door Daguerre ook foto’s van Daguerre en daguerreotypieën van diverse makers op. Ook zijn niet alle foto’s te downloaden, ondanks dat het auteursrecht allang is verlopen, en soms is het beeld van postzegelformaat. Bij foto’s die wél downloadbaar zijn, ontbreekt soms zelfs de meest essentiële informatie in de exif van het bestand. In dat opzicht lijkt dit initiatief een beetje op het complete Europese project: een mooi idee, maar de uitwerking had beter gekund. Maar wat niet is…

Lees ook:Genius of Photography: BBC-serie over fotografie | op DVD
Lees ook:Negentiende-eeuwse fotografie in ‘het Rijks’
Lees ook:Daguerreotypieën uit Nederlands bezit
Lees ook:European Dreams geeft ander beeld van Europa
Lees ook:Modulair lenssysteem van Lomography.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.