Canon haalt cameraproductie terug naar Japan

Made in Japan… tot de jaren zestig/zeventig was het een teken dat je geen Duitse camera kon betalen. Nadat Amerikaanse fotojournalisten tijdens de Vietnamoorlog ontdekten hoe goed de Nikon-meetzoekercamera’s en F-spiegelreflexen waren, veranderde dit. Tegenwoordig laten bijna alle Japanse camerafabrikanten de meeste van hun spullen ook in lagelonenlanden produceren. Alleen op prestigecamera’s zoals de Nikon Df en de duurdere modellen in de Fujifilm X-serie prijkt nog het label made in Japan.

Dit kan echter veranderen, want blijkens The Japan Daily Press denkt Canon erover om een deel van het uitbestede werk weer terug te halen. Volgend jaar moet de helft van de productie weer op eigen bodem plaatsvinden. Redenen zijn dat enerzijds de lonen in lagelonenlanden ook niet zó laag meer zijn, en in elk geval niet opwegen tegen de transportkosten. Ook verdere automatisering van het productieproces speelt hierbij een rol. Anderzijds verdient een bedrijf als Canon steeds minder geld aan goedkope compactcamera’s, die ondanks de nog steeds dalende prijzen door de smartphone worden verdrongen.

Lees ook:X100 Back in Business
Lees ook:Fujifilm X-E1: zelfde sensor, halve prijs
Lees ook:Steenbergen Stipendium 2017 voor Eline Benjaminsen
Lees ook:Canon wordt weer big in Japan
Lees ook:Fujifilm X-T1 officieel ‘gelekt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.