Niet (te) filmen

Met fotocamera’s maakte je foto’s en met filmcamera’s kon je filmen… zo eenvoudig was dat. De digitale compactcamera veranderde dat. Bij spiegelreflexen daarentegen bleef alles in eerste instantie bij het oude. Geen wonder, want om te filmen, heb je continu sensorbeeld nodig. En dan zit zo’n spiegel opeens lelijk in de weg.

Met Live View lag de weg naar de filmende reflexcamera open. Toch duurde het nog even voor wat theoretisch mogelijk was, werkelijkheid werd. Krap tweeënhalf jaar terug verscheen de Nikon D90 ten tonele: ’s werelds eerste filmende spiegelreflex. Anno nu is er nauwelijks nog een nieuwe spiegelreflex of EVIL-camera te vinden die níet over een video-optie beschikt.

En wat blijkt: de meeste fotografen zitten er niet op te wachten. Althans, als je de resultaten van onze vorige poll mag geloven. Van de toch bijna 250 deelnemers heeft ruim driekwart geen behoefte aan zo’n ingebouwde videocamera. Omdat ze liever twee aparte camera’s hebben, omdat ze vinden dat er nog te veel beperkingen aan kleven, of omdat ze überhaupt niks hebben met video.

Bijgaand het staatje met de resultaten. En voorlopig dus geen videonieuws meer in deze rubriek!

Terzijde: vergeleken met vroeger is er in wezen weinig veranderd. Ook toen werd er veel meer – en door veel meer mensen – gefotografeerd dan gefilmd.

Lees ook:Sterft de spiegelreflex uit?
Lees ook:Pentax KP nieuwe hogere-middenklasser in APS-C-segment
Lees ook:Fotograferen voor een bescheiden budget – 9
Lees ook:Tip van de week: waarom smartphones camera’s niet compleet kunnen vervangen
Lees ook:Niet te filmen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.