Modulair gaat langer mee

Zelfs de meest geavanceerde camera’s van vandaag hebben één zwak punt. Over een paar jaar zijn ze alweer hopeloos verouderd. Terwijl een cameramodel in het filmtijdperk makkelijk jarenlang meedraaide, lanceert iedere zichzelf respecterende fabrikant tegenwoordig met de regelmaat van de klok nieuwe modellen met nóg meer features en nóg meer pixels.

Bij digitale pionier Ricoh denkt men de remedie te hebben gevonden. De GXR is een systeemcamera waarbij niet alleen de lens verwisselbaar is, maar ook de sensor.

Lens en sensor zijn samengevoegd in één module. Zo kun je in een handomdraai switchen tussen een sensor van compactcameraformaat met zoomlens voor alledaags gebruik, en een sensor van spiegelreflexformaat met macrolens voor het fijne werk. Een superzoommodule met een zoombereik van 28 tot 300 mm wordt binnenkort leverbaar. Voor later dit jaar staat een groothoekmodule op stapel.

Of de GXR het digitale ei van Columbus blijkt, staat nog te bezien. Hoewel het feitelijk om een geavanceerde ‘compactcamera’ gaat, is het geheel niet bepaald klein en licht. Ook de prijs is uit de kluiten gewassen. De body alleen kost ruim 400 euro, en daar komen nog een paar honderdjes bij voor de lens/sensormodule. Toch valt er sowieso wel iets te zeggen voor zo’n verwisselbare sensor, alleen al om te voorkomen dat je hypermoderne nieuwe aanwinst in no time bij de afdankertjes belandt. Tot die tijd blijft het devies dat je jouw geld beter in de allerbeste lenzen dan in de allerduurste camera kunt investeren.

Lees ook:Nieuwe dronecamera voor professioneel gebruik
Lees ook:Tip van de week: voorjaarsschoonmaak
Lees ook:PX10 of 4K?
Lees ook:Lichtsterke reportagelens voor vriendenprijsje
Lees ook:Nieuw: Canon EOS 550D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.