Na 3D-tv ook 3D-fotografie?

Met het wereldkampioenschap voetbal voor de deur, is 3D in film- en televisieland het nieuwe toverwoord. In het kielzog van het succes van Avatar brengen steeds meer fabrikanten tv’s en Blu-rayspelers op de markt die geschikt zijn voor driedimensionaal beeld. Om van dat diepte-effect te genieten, heb je nog steeds wel een speciaal brilletje nodig… zij het niet het knullige rood/blauw gevalletje van weleer maar een hypergeavanceerd elektronische variant.

Ook bij professionele videocamera’s rukt 3D op. De verwachting is dat de consumentenmarkt binnen afzienbare tijd volgt. Logische vraag is wanneer deze ontwikkeling de digitale fotografie in haar greep krijgt.

Fujifilm heeft met de FinePix REAL 3D W1 laten zien dat het kán. Deze camera produceert zowel op het scherm als op papier levensechte driedimensionale plaatjes, zonder dat je daar een brilletje voor nodig hebt. De bottleneck lijkt dan ook niet bij de cameratechniek, maar bij de computertechnologie te liggen. 3D-printjes en -fotolijstjes zijn leuk en aardig voor familiealbum en koffietafel, maar de ‘prosumer’ heeft weinig aan driedimensionale fotobestanden waar noch z’n computermonitor, noch z’n beeldbewerkingssoftware mee uit de voeten kan. De nieuwste professionele Photoshop-versie (CS5) beschikt in elk geval over 3D-functionaliteit: teken aan de wand?

Lees ook:Nieuwe iPhone doorstaat glansrijk cameratest
Lees ook:Google Glass fotografeert met een knipoog
Lees ook:Tip van de week: energiebesparing voor fotografische duursporters
Lees ook:De digitale revolutie (2)
Lees ook:Tip van de week: wind en regen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.