Tip van de week: dramatiek in zwart-wit

De voormalige Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel, in IJmuiden. Best fotogeniek in het lentezonnetje: die enorme rookpluimen tegen een wolkenlucht. Toch vinden veel mensen dat zo’n onderwerp beter tot z’n recht komt in zwart-wit.

Bij de foto’s bovenaan is de omzetting naar zwart-wit gedaan tijdens de raw-conversie. Met een lekker contrastrijke filmsimulatie met een roodfilter, waardoor de blauwe lucht donkerder wordt zodat de wolken en de rook sterker afsteken. Om een lekker dramatisch plaatje te krijgen, is het contrast bij de ‘ontwikkeling’ nog wat verder opgevoerd.

Als je uitsluitend in jpeg fotografeert, kun je de camera je foto’s al meteen in zwart-wit laten opslaan. Maar als je achteraf spijt hebt, kun je die ontbrekende kleuren dan niet meer terug laten toveren. Je kunt de omzetting naar zwart-wit in een handomdraai in Photoshop laten doen, met als bonus meer regelmogelijkheden. Kies Afbeelding > Aanpassingen > Zwart-wit. In dit geval viel de keus op de Voorinstelling Rood filter met hoog contrast. Omdat het resultaat aanvankelijk wel erg over the top was, hebben we het blauw iets minder donker gemaakt (De optie Bewerken > Vervagen is ditmaal niet zo’n goede optie om het effect te dimmen, want als je de regelaar naar links schuift, komt de kleur langzamerhand terug).

Lees ook:SS Rotterdam in HDR-sepiatoon
Lees ook:Tip van de week: van zwart-wit naar kleur
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka
Lees ook:Tip van de week: negatief
Lees ook:Tip van de week: contrastbeheersing via Schaduwen/hooglichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.