Tip van de week: let op het licht

Twee foto’s, vanaf praktisch dezelfde plek en vanuit praktisch hetzelfde standpunt (een paar meter verderop, vooral te zien aan de ‘verschuiving’ van de boten en het gebouw in aanbouw op de achtergrond). Gemaakt van hetzelfde onderwerp, met slechts anderhalve minuut tussenruimte. In Adobe Camera Raw door de standaardontwikkeling gehaald, dus ook daar zit het verschil niet in. Bij de eerste foto overheerste priemend fel najaarszonlicht. Daardoor steekt het witte gebouw fel af tegen de donkere omgeving en de dreigende lucht. Er moest op de automaatstand een mincorrectie van 2/3 ‘stop’ worden ingesteld om te voorkomen dat het wit ging uitbleken (‘clippen’). Dit leverde een belichting op van 1/1250 seconde en F 5,6 op ISO 200. De gebouwen in de schaduw, links in beeld, lopen zonder aangepaste raw-conversie of lokale bewerking aardig dicht.

Bij de tweede foto, ruim een minuut later, waren wolken voor de zon geschoven. Dit kun je als fotograaf meestal zien aankomen, dus doe er je voordeel mee. In dit geval is het resultaat misschien een beetje ‘vlak’ en minder dramatisch. Maar als je bijvoorbeeld iemand met het stadslandschap als achtergrond wilt fotograferen, is dit veel prettiger licht. Om het geheel niet te donker te laten worden, stelde ik nu een pluscorrectie van 1/3 stop in. Dit resulteerde in 1/340 seconde en F 5,6 op ISO 200: dat scheelt dus nogal.

Welk licht je het mooiste vindt, is jouw zaak, maar hou er dus rekening mee dat het licht verandert: door de seizoenen heen, in de loop van de dag en (zoals hier) soms letterlijk van minuut tot minuut. Je kunt niet álles plannen, maar wel anticiperen. Dus net zoals je op de climax van een zonsondergang wacht of bij een marathon op een groep lopers in beeld, moet je soms ook even wachten op het juiste licht, en niet zomaar klikken en doorlopen. En ‘mooi licht’ hoeft zeker niet altijd een stralend zonnetje te betekenen!

Lees ook:Zorg voor ‘verhoudingen’
Lees ook:Tip van de week: inflitsen
Lees ook:Tip van de week: bewegingsonscherpte
Lees ook:Sneeuwfoto’s: PLUSSEN!
Lees ook:Tip van de week: stops, diafragmawaarden en sluitertijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.