Tip van de week: Photoshop CC 2018 in vogelvlucht

Behalve Lightroom ‘Classic’, dat slechts een bescheiden aantal verbeteringen kent ten opzichte van de voorlaatste versie, kregen ook Photoshop en bestandenbrowser Bridge een update. Bridge CC is net als Lightroom merkbaar vlotter geworden, met name met z’n voorvertoningen. Voor het overige valt op dat Adobe z’n eigen bijverdiensten (zoals Adobe Stock) ongevraagd een steeds prominentere plaats in de interface toebedeelt.

Photoshop CC 2018 ging bij het ten eerste male opstarten eerst tweemaal over de kop, maar dat kan ook aan het krakkemikkige barrel uit Cupertino, dat na nog geen drie jaar al ernstige ouderdomskwalen begint te vertonen, liggen. In Camera Raw zien we bij de lokale aanpassingen het Bereikmasker terug dat ook in Lightroom z’n opwachting maakte, en preciezere bewerkingen mogelijk maakt. In de reguliere beeldbewerker een hele reeks verbeteringen in de gereedschapskist, onder andere bij de penselen en selecteren en maskeren. Zo op het oog lijkt de energie vooral in de toeters en bellen te zijn gaan zitten, zoals de nogal Element-air aandoende animaties bij onderdelen van de gereedschapskist, maar Adobe bezweert dat alles ook daadwerkelijk sneller en vloeiender werkt. Ook bij Photoshop als geheel kennelijk een onderhuidse snelheidsverbetering, plus een doorsteekje naar Lightroom CC en de cloud, alsmede ondersteuning voor de Microsoft Surface Dial.

Al met al is er in Photoshop veel meer veranderd dan in Lightroom, dus in dat opzicht hoeven Lightroom 6-kopers zich voorlopig geen zorgen te maken. Het venijn zit hem natuurlijk vooral in de ondersteuning van actuele camera’s en computerbesturingssystemen, die vanaf eind dit jaar steeds meer hiaten zal gaan vertonen. Als Photoshop CC-‘huurder’ – en een koopversie is er al jaren niet meer – is upgraden naar deze nieuwe versie een voor de hand liggende keuze. Mocht je om bepaalde redenen geen afstand willen doen van oudere CC-versies, geef dit dan bij het Bijwerken aan.

Lees ook:Updates voor Lightroom Classic, Bridge en ACR
Lees ook:Updates van Adobe
Lees ook:Lokaal nevel verwijderen en snel uitzoomen met ACR 9.2
Lees ook:Lightroom-update met nieuwe camera- en lensprofielen
Lees ook:Matthew Murray – Saddleworth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.