Tip van de week: het gezicht van de herfst

Na een zeer wisselvallige zomer is de meteorologische herfst weer begonnen, en bij velen staat die laag aangeschreven als fotografisch seizoen. Nu is dat wel een beetje begrijpelijk, want in de lente komt alles in bloei wat in de herfst vervolgens weer afsterft. Terwijl de zomer bekendstaat om zon, zee en vakantiepret, en de winter om sneeuw. Maar hoe vaak hebben we eigenlijk sneeuw gezien in deze contreien, de afgelopen jaren…?

Ook de herfst kent vele fotogenieke kanten, niet in de laatste plaats dankzij de warme tinten (mede met dank aan de laagstaande en vroeger ondergaande zon). Een paar tips:

  • Herfstbladeren (zowel nog aan de boom als in close-up) en paddenstoelen zijn echte herfstklassiekers. Maar ook de langzaam afstervende zomerbloemen kunnen mooie plaatjes opleveren.
  • Ook dierenfotografen hoeven zich niet te vervelen. Denk onder andere aan de bronsttijd van de herten en de vogeltrek.
  • Veel camera’s kunnen tegenwoordig uitstekend uit de voeten bij weinig licht en bij slecht weer. Mist kan sprookjesachtige taferelen opleveren, maar als je camera het aankan, ga dan ook eens op pad wanneer het regent of hard waait.
  • Als het wat minder onstuimig weer is, is de herfst ook prima geschikt voor portret- en modelfotografie buiten en straatfotografie.
  • Wees bij dit alles met die lager staande zon wel op je hoede voor ‘de zon in de lens’ bij tegenlicht of voor je eigen schaduw in beeld met het zonnetje in de rug.

Lees ook:Tip van de week: de mist in
Lees ook:Tip van de week: me and my shadow
Lees ook:Tip van de week: winterstop..?
Lees ook:Wit pak!
Lees ook:Tip van de Week: schaduwen ophelderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.