Tip van de week: goed glas

Toe aan een nieuwe camera? Kijk ook eens kritisch naar je objectieven!

Nieuwe objectieven zoals deze AF-P Nikkor 70-300 mm E ED VR, beschikken vaak ook over niet-optische vernieuwingen – in dit geval een elektromagnetisch diafragma (foto: Nikon)

Diverse cameramerken hebben de afgelopen maanden weer nieuwe spiegelreflex- en systeemcameramodellen uitgebracht. Ook bij de beter betaalbare modellen zit de sensorresolutie nog steeds in de lift. Vooral spiegelreflexbezitters (aangezien systeemcamera’s een betrekkelijk nieuw fenomeen zijn) moeten zich afvragen of hun objectievenbezit nog aan de maat is bij een upgrade. Een objectief dat je indertijd voor je 6-megapixelcamera – of misschien zelfs nog in de analoge tijd – hebt gekocht, presteert wellicht niet meer optimaal in combinatie met een 24-megapixelsensor.

Bijna 1:1 een uitsnede van de opdruk van een fles schoonmaakmiddel, die ik vaak in een testopstelling gebruik als ik voor Focus een camera of objectief moet testen. Links met een dure vaste brandpunt, rechts met een goedkoop oud kitzoompje.

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je je meteen helemaal in het nieuw hoeft te steken. Uit m’n eigen tests en die van anderen blijkt dat vooral de goedkopere kit- en vreemd-merkobjectieven het laten afweten. Op bijgaand plaatje twee detailuitsneden van verder identieke testfoto’s die ik met zo’n goedkope kitzoom respectievelijk een dure vaste brandpunt, beide ontwikkeld in de analoge nadagen, heb gemaakt. Een extreem voorbeeld, maar de resultaten spreken voor zich!

Je hoeft dus niet meteen je duurbetaalde objectief van een paar jaar terug de deur uit te doen zodra er een nieuwere versie verschijnt. Wel kunnen er nog andere redenen zijn om je oudere objectieven kritisch tegen het licht te houden. Denk aan een ouder (en dus trager en/of rumoeriger) AF-systeem, het ontbreken van een modern elektromagnetisch diafragma (Nikon – vooral van belang als je vaak snelle serieopnames maakt) of een niet-weerbestendige uitvoering. En natuurlijk slijtage en andere beschadigingen, want hoewel objectieven in principe veel langer meegaan dan camera’s, hebben ze niet het eeuwige leven…

Lees ook:Nieuwe Olympus ‘Pen Light’ modieuzer dan ooit
Lees ook:Tip van de week: vaste brandpunt of zoom?
Lees ook:Tip van de week: slim geld besparen
Lees ook:Tamron groothoek- en standaardlens met beeldstabilisatie
Lees ook:Vermijd de uiterste f/ standen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.