Tip van de week: winterlandschappen

Dit weekend hadden liefhebbers van winterlandschapsfotografie eindelijk geluk: een groot deel van het land lag bedekt onder een redelijk pak sneeuw. Dat overigens op zondag op diverse plaatsen al weer snel aan het wegsmelten was…

Met sneeuw of ijs alleen ben je er nog niet. Een winterzonnetje, hoe bescheiden ook, is eveneens welkom, anders wordt alles al snel grauw en alles in de verte heiig. Bij heel felle zon is het contrast al snel te hoog, zeker met (laag) tegenlicht. Dan zijn er nog de belichting en de witbalans die extra aandacht behoeven. Een goede belichting zorgt ervoor dat de sneeuw wit wordt, maar mét doortekening, dus geen uitgebeten wit vlak. Vaak is een kleine ‘pluscorrectie’ van 1/3 of 2/3 stop voldoende, maar controleer dit altijd (achteraf) via het histogram. Ook een correcte witbalans draagt bij tot een witte sneeuw – dus niet blauwig of gelig. Op beide punten doen systeemcamera’s, die op de sensor meten, het vaak wat beter op de ‘automaatstand’ dan spiegelreflexen, maar bij allebei geldt dat handmatig ingrijpen vaak betere resultaten geeft.

Nóg beter dan handmatig ‘witten’ is natuurlijk in raw-formaat fotograferen, want dan kun je de witbalans achteraf helemaal naar eigen wens instellen achter je computerscherm. Het schermpje van je camera geeft een veel kleiner beeld en vaak ook niet zo’n neutrale kleurweergave. Ook wat de belichting betreft, heb je in raw meer speelruimte. Hier heb ik in Adobe Camera Raw de Witbalans iets hoger ingesteld dan de waarde die de camera had gekozen voor een net iets warmere kleur, en ook onder Belichting wat gespeeld met de regelaars om de sneeuw wit maar niet té wit te krijgen. Hou het histogram in de gaten, want een piek rechts wijst op uitgebleekte sneeuw. Voor wie het naadje van de kous wil weten, staat in het februarinummer van Focus een artikel van Johan Elzenga hoe je meer specifiek blauwe schaduwen bij sneeuwfoto’s aanpakt.

Lees ook:Tip van de week: geen ‘blauwtje’ bij sneeuwfoto’s
Lees ook:Tip van de week: kleuren die kloppen
Lees ook:Tip van de week: warm of koud
Lees ook:Tip van de week: auto-dit en auto-dat
Lees ook:De eerste sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.