Tip van de week: contrastbeheersing via Schaduwen/hooglichten

De Photoshop-functie Schaduwen/hooglichten staat vooral bekend als een middel om het contrast binnen een foto te verlagen, al dan niet met een HDR-look als resultaat. Je kunt er echter ook het contrast mee oppeppen.

Bovenstaande foto (links) nam ik met de Fujifilm X-Pro2 tijdens de Amsterdamse protestmars tegen de meest blonde wereldleider sinds mensenheugenis. Ondanks de meerveldsmeting had de belichting wat krapper mogen zijn, zoals valt te zien aan het histogram (inflitsen bij fel zonlicht, tussen haakjes, is met vrijwel alle Fujifilm-systeemcamera’s tot op heden geen reële optie). De huidtinten in tegenlicht zijn echter nu al vrij donker. Daardoor biedt de standaardmethode om het contrast op te krikken via Niveaus (beide schuifjes bij Invoerniveaus aan de voet van het histogram zetten) geen soelaas. Curven biedt meer mogelijkheden, maar is ook een stuk lastiger.

Als je Afbeelding > Aanpassingen > Schaduwen/hooglichten kiest, zie je aan de Voorvertoning dat het contrast meteen een stuk verbetert. Zet de waarden bij Hoeveelheid niet te hoog, en gebruik de regelaar Middentonen (onder Aanpassingen) om de huid en de kleding op een acceptabele helderheid te krijgen (resultaat rechts). Wat de uitgebleekte hoge lichten in de lucht en het haar betreft: daar is bijna geen kruid tegen gewassen. Je zou het kunnen proberen met het gereedschap Doordrukken of, nog beter, met het Aanpassingspenseel in Camera Raw.

Lees ook:Tip van de week: hoge contrasten te lijf
Lees ook:Tip van de week: instant HDR
Lees ook:Tip van de week: Schaduwen/hooglichten
Lees ook:Tip van de week: herfst met een vleugje HDR
Lees ook:Photoshop versus Lightroom III

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.