Tip van de week: Luminar als Photoshop/Lightroom-alternatief

Is Luminar, met een aanschafprijs van zes of zeven tientjes, het programma dat eindelijk het quasimonopolie van Adobe doorbreekt? Luminar is duidelijk gericht op liefhebbers van de (afhankelijk van hoe je het bekijkt) kunstzinnige of kunstmatige look waarmee eerdere programma’s uit de Macphun-stal goede sier maakten. Als je een foto (raw- of jpeg-formaat) opent in Luminar, verschijnen onder in beeld standaard diverse filter-presets.

Op Basic (rechts onderaan) klikken biedt geen soelaas, want die knop geeft simpelweg de geselecteerde (standaard)set filters aan. Als Vivid bijvoorbeeld nog niet dramatisch genoeg is, kun je ook de set Dramatic selecteren. Je kunt trouwens iedere filtering dimmen met een virtuele schuifregelaar in het vak van het betreffende filter, op een schaal van 0 tot 100. Verder kun je nog ‘losse’ filtertjes toevoegen in allerlei soorten en maten. Hier is eerst de filtering Vivid met een dosis/laagdekking 85 toegepast, gevolgd door Polarizing Filter (sterkte 22). Best knap is dat dit virtuele polarisatiefilter niet alleen de blauwe lucht donkerder maakt, maar ook (bij hogere sterkten) de reflecties in de ramen onderdrukt.

Tot nu toe is het allemaal erg op de autopiloot, en bij sommige filters is het uitkijken, want die voegen korrel/ruis en structuur toe. Gelukkig kun je alle instellingen (zoals de belichting, het contrast en op afroep ook dingen als de witbalans) handmatig bijsturen met de diverse schuifregelaars, aan de hand van het histogram rechtsboven. Je kunt ook voor en na vergelijken, of het oogje voor de bewerkingslaag wegklikken (gelukkig doet Luminar alles in lagen). Net als bij Photoshop kun je altijd op je schreden terug, en je kunt zelfs een History-paneel oproepen. Je kunt uiteraard ook inzoomen tot ware pixelgrootte/100%.

Luminar slaat de bewerkte beelden in principe in z’n eigen bestandsformaat op. Je kunt ze ook in andere bestandsformaten opslaan, waaronder Photoshop’s PSD, maar als je het resultaat opent (in Photoshop of Luminar zelf), krijg je een ‘plat’ beeld zonder aparte beeldlagen.

Bijsnijden (Tools > Crop) werkt een beetje raar. De standaard cropratio’s doen vermoeden dat de makers nog nooit een verticale foto hebben gezien, en je moet goed opletten of het schakeltje dat breedte en hoogte koppelt, is ingeschakeld. ‘Exporteer’ je vervolgens de bijgesneden foto (File > Export) als een jpeg-foto in een lagere resolutie (bijvoorbeeld 1800 x 1200 pixels), dan houdt Luminar eigenwijs vast aan de grootte van de oorspronkelijke crop (hier bijna 4800 x 3200 pixels, met een navenante bestandsomvang), maar het eindresultaat geopend in een programma als Voorvertoning ziet er niet uit en vertoont lelijke artefacten (update: dit kan achteraf bezien ook te maken hebben met de hogere schermresolutie van de laptop waarop de screenshots zijn aangemaakt). Snijd je de foto niet bij of maak je de uitsnede naderhand ongedaan (Luminar werkt gelukkig non-destructief), dan zijn de afmetingen wél zoals opgegeven. Maar de artefacten blijven tot op zekere hoogte, en het is me herhaaldelijk overkomen dat bij het opslaan de hele filtering achterwege bleef. Kortom: de finishing touch doe je beter in Photoshop, en dat geeft meteen aan dat Luminar Photoshop (nog) niet helemaal kan vervangen. Macphun heeft de pijlen overigens meer gericht op Lightroom – en vermoedelijk ook op Apple’s eigen Foto’s-app. Volgende keer duiken we dieper in het programma.

Lees ook:Luminar Neptune past zich nog meer aan gebruiker aan
Lees ook:Tip van de week: maatwerk met Luminar
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2
Lees ook:Tip van de week: eigen Presets met Luminar 2018
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.