Tip van de week: groter of sneller? De trends voor 2017

Camera’s als de Hasselblad X1D zijn met hun hoge resolutie, lage burstrate en simpele AF vooral geschikt voor beschouwende fotografie. Foto: Hasselblad

In het full-framesegment zijn camera’s met 30 megapixels of meer tegenwoordig heel normaal, met als recordhouder de Canon EOS 5DS (R) met ruim 50 megapixels. Als die plaatjes nóg niet scherp en gedetailleerd genoeg zijn, lonkt het digitale middenformaat. Camera’s als de Pentax 645Z, de Hasselblad X1D en de Fujifilm GFX hebben evenveel pixels in huis, maar dan op een grotere sensor. In de afzienbare toekomst verschijnen vermoedelijk versies met 100 megapixels.

Zulke camera’s zijn niet ieders stiel. Niet alleen prijstechnisch; voor portretfoto’s is m’n huidige APS-C-reflex met 24 megapixels eigenlijk al té genadeloos scherp. Dan is er nog de bestandsgrootte. Met raw-bestanden die makkelijk 75 MB per stuk meten en omgezet naar tiff minimaal het dubbele lopen geheugenkaart en harde schijf snel vol. Bij snelle serieopnames moet zo’n hi-res-camera dan ook gauw afhaken.

De Olympus OM-D E-M1 Mark II laat met z’n moordende opnametempo professionele spiegelreflexen achter zich. Maar vele kleintjes maken één grote… Foto: Olympus

Cameramerken die het van kleinere beeldsensoren (APS-C, Micro Four Thirds, 1 inch) moeten hebben, weten dat ze niet tegen zulke hoge resoluties op kunnen concurreren. Ze gooien het daarom over een andere boeg: de burstrate. Bij veel camera’s met 4K-video kon je al 8-megapixelfoto’s uit je video’s extraheren, maar dan ging het om jpeg-bestanden in een lagere resolutie. Systeemcamera’s als de nieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark II halen een hoger tempo bij serieopnames dan professionele spiegelreflexen als de Nikon D5, daarbij geholpen door hun constructie zonder ‘klapperende’ spiegel. Alleen: met een tempo van 10 tot 20 raw-opnames per seconde lopen de buffer, de geheugenkaart en de harde schijf van je computer ook snel vol, want tien keer 20 megapixels is in feite óók 200 megapixels…

Ik denk dat 2017 vooral een mooi jaar wordt voor fabrikanten van geheugenkaarten en computerapparatuur. Dé straatfotograaf bij uitstek, Henri-Cartier Bresson (1908-2004), moest overigens niets hebben van motordrives onder z’n analoge camera. Naar verluidt vond hij dat op jacht gaan met een machinegeweer…

Lees ook:Tip van de week: camera’s voor snelle actie
Lees ook:Tip van de week: burstrate
Lees ook:Nieuwe Hasselblad met 100 megapixels én 4K-video
Lees ook:PX10 of 4K?
Lees ook:Canon presenteert EOS 5D Mark III

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.