Tip van de week: herfst met een vleugje HDR

In de herfst wordt het niet alleen vroeger donker. Door de laagstaande zon (als die schijnt, tenminste) krijg je al gauw te maken met hoge contrasten, terwijl alles in de verte nevelig wordt. Op het scherm zien zulke foto’s er al snel onbruikbaar uit: om de piek van de lichte lucht in het histogram kwijt te raken, moet je flink onderbelichten, maar dan loopt de voorgrond weer dicht.

Vaak valt de schade op de keper beschouwd wel mee, zeker als je in raw-formaat fotografeert. Om die heiigheid kwijt te raken, is de verleiding groot om naar Nevel verwijderen te grijpen (in Lightroom onder Effecten – in Adobe Camera Raw achter het tabje fx). Maar daar moet je terughoudend mee zijn, omdat dit filter in feite het contrast verhoogt – óók van de voorgrond. Als tegenwicht kun je onder de eerste tab de Hooglichten flink in de min zetten en de Schaduwen flink in de plus. In wezen is dit een afgezwakte (en ‘niet-destructieve’) variant van Schaduwen/hooglichten in Photoshop, zonder uitgesproken HDR-effect. Schroef de Witte tinten alleen omlaag en met name de Zwarte tinten alleen omhoog als het histogram uitschieters aan de uiteinden vertoont, want anders hou je weer een contrastarme foto over. Een wat warmere Witbalans laat de herfstkleuren mooier uitkomen. Tot slot heb ik de bomen aan de horizon nog een klein beetje lokaal doorgedrukt met het gelijknamige gereedschap in Photoshop zodat ze iets donkerder en daarmee duidelijker werden.

Links voor, rechts na de aanpassingen in Camera Raw.

Lees ook:Tip van de week: hoge contrasten te lijf
Lees ook:Tip van de week: instant HDR
Lees ook:Tip van de week: het histogram dat niet álles laat zien
Lees ook:Tip van de week: contrastbeheersing via Schaduwen/hooglichten
Lees ook:Zomerse portretten met (veel) zonlicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.