Tip van de week: Photoshoppen met lagen IV

Subtielere effecten via de laagdekking

Voordat we dieper kunnen ingaan op laagmaskers, moeten we nog eens kijken naar het onderwerp dekking. Die dekking geeft aan hoe sterk een laag de onderliggende laag of lagen afdekt. Met de schuifregelaar op 100% is die afdekking volkomen, en zie je door de bovenste laag dus niets meer van de laag of lagen daaronder (behalve in sommige gevallen waarin je een andere Overvloeimodus hebt gekozen dan Normaal). Onder de regelaar Dekking zit ook nog de regelaar Vul, die zo’n beetje hetzelfde doet, behalve wederom in uitzonderingsgevallen. Als je niet thuis bent in die materie, hou dan voorlopig voor de overzichtelijkheid maar Dekking aan.

De dekking is erg handig om de werking van een bepaald effect over het totale beeld terug te schroeven. Neem bijvoorbeeld Gaussiaans vervagen, populair bij portretfotografen om rimpels en dergelijke te verzachten. Maar in de praktijk is het ‘strijkijzereffect’ vaak veel te sterk. Daarom hebben we het hier toegepast op een aparte laag, die verder identiek is aan het origineel (de Achtergrond-laag). Dat moet ook, omdat beide lagen naadloos moeten samensmelten. Eerst maak je die kopielaag aan met Laag > Laag dupliceren. Daarop pas je Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen (of een ander filter) toe. Kies gerust een flinke Straal, want je gaat straks toch ‘dimmen’.

Met de Dekking op 100% wordt alles érg vaag. Met de Dekking op 50% ziet het er echter al een stuk beter uit. Ter vergelijking helemaal aan het begin van dit stukje een versie met de dekking op nul. Je kunt daarvoor ook het oogje uitklikken. Ben je tevreden, dan voeg je de lagen samen met Laag > Eén laag maken.

Wat nu als je het effect alleen op bepaalde plaatsen in beeld wilt dimmen, of hier minder en daar weer meer? Dan komen die laagmaskers om de hoek kijken – daarover een volgende keer.

Lees ook:Tip van de Week: digitale glamour
Lees ook:Tip van de week: herfstige sfeerfoto’s
Lees ook:Tip van de week: lagen
Lees ook:Tip van de week: half-HDR
Lees ook:Tip van de week: overvloeimodus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.